REPLIIK: Pisut turuhoone ajaloost 

Kuressaare turuhoone ajalugu on kaetud mõningase saladuselooriga, eeskätt selle algusajad. Maja ehitati ilmselt pärast vaekoja valmimist ehk Rootsi aja lõpus. Võimuvahetusega vaekoja esialgne funktsioon lõppes, hoone võeti riigi omandusse ja sinna paigutati vahtkond. Vahtkonna seost kadettide kooliga, millest kirjutab 22. jaanuari Saarte Hääl (“Mis siis Kuressaare turuhoonest ikkagi saab?”), tuleks täpsustada. Küll aga on teada nüüdse turuhoone rakendamine Vene bürokraatiavankri ette.

Pärast 1750-ndatel tehtud juurdeehitist võttis praegune turuhoone oma katuse alla kroonumõisate majandusvalitsuse (Ökonomiekanzlei), rentei (Renterei) ja maakohtu (Landsgericht). Ka Brotze 1797. a tehtud joonisel on seda maja kirjeldatud kantseleina.

Kalle Kesküla

Print Friendly, PDF & Email