Rahavaidlus takistab naiste varjupaiga avamist (11)

Naiste varjupaikade rahastamisotsuse ümber puhkenud vaidlus lükkab edasi ka uue varjupaiga avamise Kuressaares.

Sotsiaalministeerium jagas naiste tugikeskuste vahel 500 000 eurot riigieelarve raha, millest 400 000 on mõeldud ühistaotluse teinud Eesti naiste varjupaikade liidule, 50 000 eurot liitu mittekuuluvale Pärnu naiste varjupaigale, 40 000 eurot Tallinna naiste kriisikodule ja 10 000 eurot Tartus asuvale Tähtvere naistekeskusele.

Suuremate linnade naiste tugikeskuste esindajad pole aga rahul, et pidades silmas elanikkonna suurust ja varjupaika pöördujate arvu, anti väiksematele varjupaikadele proportsionaalselt rohkem raha kui suurtele.

“Kuna Pärnu naiste varjupaik taotles raha ka Saaremaa varjupaiga käivitamiseks, on selle rahavaidluse tõttu takistatud ka nende töö Saaremaal,” ütles Anti Toplaan, aastaid Kuressaares Lauritsa laste ja naiste varjupaika pidanud Laurentiuse koguduse õpetaja, lisades, et edaspidi hakkabki varjupaigateenuse pakkumist Saaremaal korraldama MTÜ Pärnu Naiste Varjupaik. “Meie poolt on välja pakutud töötaja ja kontaktid,” märkis Toplaan.

“Kui Pärnule eraldatud kogusumma on 50 000 eurot, siis sellest 10 000 eurot peaks olema Saaremaa varjupaiga jaoks,” rääkis Toplaan. “Kuna vaidlusküsimus on aga õhus ja raha liigutada ei saa, ei saa ka uus varjupaik reaalselt veel tegutsema hakata.”

Anti Toplaan tõdes, et ka Pärnu naiste varjupaik lootis riigieelarvest rohkem toetust saada.

Toplaane sõnul on tal suusõnaline kokkulepe Pärnu naiste varjupaiga ja Kuressaare linnavalitsusega, et vajadusel saab hätta sattunud naisi veebruaris-märtsis vastu võtta praegustes Lauritsa ruumides ning kulud aitab osaliselt katta linnavalitsus.


KOMMENTAAR

Margo Orupõld, MTÜ Pärnu Naiste Varjupaik juhatuse liige:

Taotlesime ühtekokku 75 000 eurot. Kuna meie Pärnu varjupaiga eelarve on ligi 37 000 eurot, oli teine
37 000 mõeldud Saaremaa varjupaiga käivitamiseks. Praegu on kindel, et vähemalt 10 000 eurot Saaremaale tuleb, ja usun, et ministeerium otsib võimalusi rohkema jaoks, et Saaremaale saaks korraliku teenuse. Aga lükkame Saaremaa varjupaiga käima ja hakkame samm-sammult minema.  Need naised, kes vajavad infot või nõustamist, helistagu aga julgelt Pärnu naiste varjupaiga numbril 53 981 620.

Print Friendly, PDF & Email