Kultuurkapitali preemiaid jagus ka saarlastele

Veiko Õunpuu, võiduka „Sügisballi“ režissöör: Ühel päeval naasen Saaremaale

Veiko Õunpuu pälvis kultuurkapitali eksperimendi preemia

Eesti Kultuurkapital andis 21. jaanuaril Paide kultuurikeskuses pidulikult üle aastapreemiad. Preemia saanute hulgas olid ka Evald Aavik, Veiko Õunpuu ja Tõnu Seil.

Audiovisuaalse kunsti sihtkapitali aastapreemiate kategoorias sai elutööpreemia Kuressaares sündinud Evald Aavik, kel on pühapäeval 75. sünnipäev. Aavik on näitleja, kelle ainulaadsed ja jõulised tegelaskujud on läbi eri aegade rikastanud eesti filmikunsti oma inimliku sügavusega. Pikemalt saab Evald Aavikust lugeda Saarte Hääle tuleva nädala kultuuriküljelt.

Samas kategoorias pälvis julge eksperimendi preemia režissöör Veiko Õunpuu filmi “Roukli” eest. Ühisrahastusplatvormi Hooandja toel Saaremaal filmitud mängufilm “Roukli” linastus Eesti kinodes möödunud aasta septembris.

Kehakultuuri ja spordi sihtkapitali aastapreemiate kategoorias premeeriti kauaaegset spordijuhti Tõnu Seili, kes on kirglik harrastussportlane ning juhtis ja suunas kultuuriministeeriumis 15 aastat Eesti spordielu. Kadi raadio “Keskpäeva” saates ütles Tõnu Seil, et preemia tuli talle üllatusena. “Spordiametnikud, hallid kardinalid, nagu me oleme, sellist tunnustust üldjuhul ei saa,” märkis ta. Seil tänas Eesti riiki võimaluse eest juhtida ja koordineerida üht ägedaimat valdkonda maailmas. Ta lisas, et loodab ka edaspidi spordi valdkonnas ühtteist ära teha.

Rahvakultuuri sihtkapitali aastapreemiate kategoorias läks elutööpreemia eesti rahvakultuuri hoidmise ja arendamise eest Ingrid Rüütlile, pärimuskultuuri eestkõnelejale ja õpetlasele. Rüütel on folkloori alal palju teinud ka Saaremaal. Näiteks alles möödunud aasta veebruaris esitles ta Saaremaal oma kogumiku “Mis on jäänud jälgedesse” avaköidet “Saaremaa laule ja lugusid”. Esimese kogumisretke Saaremaale tegi Rüütel juba tudengina rahvaluule väli­praktikal 1956. aastal.

Eesti Kultuurkapitali aastapreemia rahvakultuuri valdkonnas said Eesti vaimse aja ainelise pärandi hoidmise, väärtustamise ja mõtestamise eest dokumentaalfilmi “Vabaduse mustrid” autorid Reet Mae ja Toomas Mae. Kanadas valminud filmil on mitmeid sidemeid ka Saaremaaga. Näiteks osaleb filmis Anu Sepp, kelle abikaasa Peeter Sepa pere oli pärit Kuresaarest.

Eesti Kultuurkapitali aastapreemia suurus on 7000 eurot ja sihtkapitalide aastapreemiate suurus vahemikus 1000–3500 eurot. Elutööpreemia suurus on 10 000 eurot.

Eesti Televisioon näitab aastapreemiate piduliku üleandmise salvestust 24. jaanuaril kell 14.15.

Print Friendly, PDF & Email