Noored kunstnikud korraldavad ühisnäituse

KESKUSTELU: Kunstist pakatavas miljöös istuvad (vasakult) Kadi Grass, Maria Evestus, Lennart Pihl, Sander Raudsepp ja Kaie Kiil. RAUL VINNI

KESKUSTELU: Kunstist pakatavas miljöös istuvad (vasakult) Kadi Grass, Maria Evestus, Lennart Pihl, Sander Raudsepp ja Kaie Kiil.
RAUL VINNI

Ajamaja galeriis avaneb homsest fantaasiarikas ülevaade mitme Saaremaa noore kunstniku tegemistest ja töödest.

Viis noort Saaremaa kunstnikku avavad homme kell 17 Kuressaares Ajamaja galeriis ühisnäituse “Kontrast”. Oma töödega tulevad välja Kadi Grass, Maria Evestus, Lennart Pihl, Sander Raudsepp ja Kaie Kiil. Ise kirjeldavad nad näitusel väljapandavaid teoseid kui tehnika poolest eksperimentaalseid, temaatikalt universaalseid ja käekirjalt originaalseid.

Maria Evestus tõi välja, et kui kõrvutada nende näitust praegu Raegaleriis üleval oleva Saaremaa kunstiklubi ühisnäitusega või näiteks Ferrumi teisel korrusel olevate Saaremaa kunstnike müügiks väljapandud töödega, on eristumine tuntav. “Vähem klassikalist natuuri, võib-olla rohkem eksperimentaalust ja sürreaalsust,” selgitas ta, kuid toonitas, et eks iga vaataja teeb ikkagi oma tähelepanekud.

Ühised maalimised

“Mul on kogu aeg olnud soov katsetada igasugu asju,” selgitas Kaie Kiil, milles seisneb eksperimentaalsus tema jaoks. “Nüüd mõtlen tihti, millist tulemust ma tahaksin, kuidas seda saavutada, mida kõike kasutada, ja siis proovin, kui ei õnnestu, hakkan otsast peale,” lisas ta, olles veendunud, et kes ei proovi, see ka ei õpi. Inspiratsiooni on grupi pesamuna, 1993. aastal sündinud Kiil, saanud teistelt näitusel esinevatelt kunstnikelt.

Nimelt kasvas näituse idee välja ühisest maalimisest, mille algataja oli Lennart Pihl. “Minu tung maalima hakata sundis mind inimesi kokku ajama ja korraldasime ühise maalimise,” selgitas Pihl. Kuna see osutus lõbusaks ja inspireerivaks, otsustati taolisi kokkusaamisi korrata. Lõpuks kogunes hulk töid ja avanes ka võimalus Ajamajas näitus korraldada. Päris kõik näitusel olevad taiesed ühismaalimistelt siiski ei pärine. “Aga see sünergia on meid siia toonud,” võttis Pihl kokku.

Näiteks Sander Raudsepp, kes on erialalt tegelikult keraamik, toob näitusele eri aegadel valminud autoportreed. “Siin hakkab mängima idee, kuidas inimene ennast ise läbi aja näeb,” selgitas ta oma väljapaneku ideed. Kadi Grass paneb aga näitusele üles spontaanselt loodud sürrealismi sugemetega taiesed. Neid luues on ta kasutanud nii pastakat kui ka markerit, aga ka õlivärve ja airbrushi (pliiatsisuurune värvipüstol – toim).

Visuaalne jutuvestja

Noortest kunstnikest tuntuim, Maria Evestus, on aga justkui visuaalne jutuvestja, kes kasutab tuttavaid sümboleid muinaslugudest, müütidest ja popkultuurist. Tema sõnul mõjuvad tuntud sümbolid dekoratiivse pealiskihina ja sügavamate kihtide arv sõltub juba vaatajast. Evestuse tööde vormilist külge iseloomustab kõige paremini aga ta oma selgitus: “Lõikan, kleebin, lakin, maalin, trükin, mängin kihilisusega nii sisus kui vormis.”

Lisaks näitusele ühendab noori ka Kuressaare ametikooli taust. “Ametikoolist pärit tegelased on minu arust alati ühte hoidnud,” leidis Lennart Pihl. Samas märkis ta, et otsest kunstilist kuuluvust tema isiklikult praegu ei tunne. “Ehk see teebki minust “noorkunstniku”,” arvas ta. Pihl tõi veel välja, et Maila Juns-Veldre koos teiste toredate õpetajatega loovad õpilastele soodsa keskkonna, et nood ise oma tee leiaksid.

Otsest n-ö rühmitust noored seega loonud ei ole. Küll aga kinnitas Evestus, et sarnaseid näitusi on plaanis ka tulevikus korraldada.

Näitus “Kontrast” on Ajamaja galeriis avatud veebruari lõpuni.

Print Friendly, PDF & Email