Silmatohter Helju Paasma: meditsiin ei peaks olema äri (1)

RITUAAL: Jalutuskäik, mis viib mööda ka vanast polikliinikuhoonest, on doktor Paasma jaoks igapäevane. RAUL VINNI

RITUAAL: Jalutuskäik, mis viib mööda ka vanast polikliinikuhoonest, on doktor Paasma jaoks igapäevane.
RAUL VINNI

47 aastat silmatohtrina töötanud Helju Paasma on mures meditsiinisüsteemi pärast, millest on saanud justkui suurkorporatsioonide pantvang.

 

Doktor Paasma on väärikas eas tegus daam – käib näitustel, teatris, muusikaüritustel. Viimase suurema elamusena kiidab akordionist Rein Orni kontserti Salmel. Suur hulk tuntud silmaarsti ajast kulub käsitööle, harrastusele, mis on saatnud teda kogu elu. Ning muidugi lugemisele.

“Raamatuid osta eriti ei jõua, aga raamatukogus olen usin külaline, kuigi seal on mõnele raamatule väga pikad järjekorrad,” räägib doktor Paasma.

Klassikutest on tema lemmik Remarque, uuematest tulevad kohe meelde Hargla ja Mikita. Öökapiraamatuks on vanaproual aga Romain Rolland’i “Colas Breugnon. Elame veel!”. Sealt leiab tema kinnitusel alati sobiva ja uskumatult toniseeriva katkendi igaks elujuhtumiks.

Doktori igapäevane rituaal on teha abikaasaga hommikul jalgsi Kuressaares üks tiir – kesklinna korterist mööda Lossi tänavat pargi äärde ja sealt piki Uut tänavat uuesti tagasi. Teele jääb alati ka vana polikliinikuhoone, millest varsti peaks saama noobel korterelamu. Selles majas möödus suurem osa Helju Paasma tööaastatest.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles.

Print Friendly, PDF & Email