Kuul südamesse, haamriga pähe ja tuli otsa

“Eile kell 3 päeval läks Orissaares hr Reile maja põlema. Tuli saadi ära kustutada, kuid majaomanik hr Reile sai tules surma.”

Selline üherealine sõnum ilmus 29. aprillil 1922 ajalehe Meie Maa rubriigis “Viimane post”. Kui saarlastest lehelugejad lootsid traagilise tuleõnnetuse kohta täpsemalt teada saada järgmisest või ülejärgmisest lehenumbrist, pidid nad pettuma.

Toonastel ajakirjanikel ei olnud sõnagi lisada, aga võib-olla polnud neil põlengu tegelikest põhjustest aimugi.

Kahtlustatav põgenes

Alles ligi kaks nädalat hiljem, 10. mail ilmus ajalehes lühiuudis “Arreteeritu põgenenud”, kus anti teada Uuemõisa valla kodaniku Aleksander Kase juures toime pandud läbiotsimisest. Leiti mitmesuguseid varastatud asju ja laskemoona. Kask võeti vahi alla ja saadeti Kuressaare poole teele, kuid Levala küla vahel õnnestus tal oma saatja käest põgeneda.

“Kuuldavasti kahtlustatakse Kaske ka Orissaare elaniku Reile tapmises,” lõppes uudis.

Muidugi rääkis sellest loost kogu Saaremaa ja Kask teadis ka ise, et teda leivaisa tapmises kahtlustakse. “Armas vend, rahvas räägib, et mina sind tapnud olen, kuid mina küll seda teinud ei ole,” olla ta Reile matustel öelnud.

Veel nädal aega hiljem sai Meie Maa teatada, et Orissaare röövmõrtsukatöö kordasaatja on tõepoolest avalikuks tulnud. Nimelt õnnestus politseil põgenik Kask tabada ning ta olevat tapmise ja röövi üles tunnistanud. Kase väitel oli ta kuritöö eelsel päeval Reile juures tööl käinud ja peremehega riidu läinud.

Ajaleht väitis, et öösel läks ta arveid klaarima, tulistades Reilet kõigepealt Jaapani vintpüssist ja andes seejärel ohvrile haamriga mõned hoobid pähe. Lahkudes haaras Kask kaasa kolm uuri, kasuka, kuldsõrmused ja mõned tuhanded margad raha. Enne seda puistas mõrtsukas surnukeha püroksüliiniga (lõhkeaine nitro-
tselluloos – A. S.) üle ja pani põlema. Nii kirjutas ajaleht.

Tapetud Juhan Reile pidas Orissaare alevikus oma majas pudukauplust ja oli ümbruskonnas tuntud jõuka inimesena. Reile oli keskealine poissmees, metodisti usku ning tema juures käisid tihti usuvennad palvetundi pidamas. Tihti said nood tema juures ka öömaja.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email