CIA prognoos Venemaa kohta ei läinud täide (2)

Ameerika luureeksperdid lootsid, et 2015. aastaks on Venemaa muutunud nõrgaks riigiks ja suudab maailma poliitikat mõjutada vaid ÜRO julgeolekunõukogus talle antud vetoõiguse abil. Paraku ei täitunud 2000. aastal tehtud prognoos selles osas, mis puudutab Venemaad, kirjutab Briti ajaleht The Telegraph.

CIA ekspertgrupp oletas, et Venemaa elab rängalt üle oma superriigi staatuse kaotamist ja püüab kasutada gaasiressursse selleks, et oma mõjuvõimu veidigi taastada, toonitab ajaleht. Seetõttu Ameerika luureorganisatsioon eeldaski, et 2015. aastaks on Venemaa sedavõrd väeti ja nõrk riik, et tema ainus võimalus maailmas toimuvaid sündmusi kuidagi mõjutada on ÜRO julgeolekunõukogu vetoõigus.

The Telegraph kirjutab, et see 15 aastat tagasi tehtud prognoos pole ilmselgelt täitunud. Vastupidi, Venemaa on oma mõjuvõimu kasvatanud kogu maailmas – alates Kreekast ja lõpetades Süüriaga. Venemaa on suutnud endaga liita Krimmi poolsaare ja Kremli ambitsioonid on nullinud mitme lääneriigi plaanid.

CIA prognoos 2015. aastaks sisaldas ka teisi teemasid: planeedi elanikkond ja elamistingimused, teaduse ja tehnika areng, maailmamajaduse olukord, rahvusvahelised konfliktid, kuid ka üksikute riikide areng.

Briti väljaande sõnul on mitmed prognoosid üldjoontes täitunud. Ekslikuks on aga osutunud mitmed geopoliitilised ennustused. Nii näiteks arvasid Ameerika luureeksperdid, et 2015. aastaks on kahest Koreast saanud taas üks ja et Lähis-Idas on Iisraeli naabrusse tekkinud Palestiina riik.

Print Friendly, PDF & Email