Tammiavad võivad maksta kuni 10 miljonit (11)

Väikese väina tammi sisse kahe ava ehitamine võib maksma minna kuni 10 miljonit eurot.

“Selle raha eest saaks tammi sisse teha kaks suuremat ava, mis hakkaksid vett tammist läbi laskma, kuid see ei pruugi kaasa tuua olukorra märgatavat ja kohest paranemist,” ütles Saarte Häälele keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja ja Väikese väina tammi avade ehituse töögrupi liige Rene Reisner.

Reisner märkis, et tegemist on pikaajalise protsessiga, millel on loodusele nii positiivseid kui ka negatiivseid mõjusid. Nimelt võib veevahetuse suurenemisega kaasneda ka reostunud setete liikumist või väinas olevate väärtuslike elupaikade kadu.

Keskkonnaministeeriumis toimus eile töögrupi esimene koosolek. Pöide vallavanem Andres Hanso ütles, et tammiavade rajamise vajalikkuses oldi ühel meelel.

“Huvi ei ole ainult initsiatiivgrupi poolne, vaid ka keskkonnaministeerium saab asjast aru ja peab seda vajalikuks,” sõnas Hanso.

Koosolekul arutati juba selle üle, kuidas väinatammi avade ehitust rahastada. “Otsisime kõiksugu võimalikke teid, aga see oli esialgu veel fantaseerimise tasemel,” märkis Hanso.

Töögrupi kohtumise tulemusena otsustati probleemidele lahenduse otsimisega edasi liikuda. Selleks täpsustab keskkonnaministeerium võimalusi alustada tammiavade projekteerimistöödega, mõjude hindamisega ning otsib allikaid kavandatava ehituse rahastamiseks, vahendas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Berit-Helena Lamp.

 

Print Friendly, PDF & Email