Udukerasid peetakse orbideks ja tolmuks (12)

Saarte Hääl kirjutas teisipäeval, kuidas Kuressaare veetornelamu valvekaamera jäädvustas reede õhtul kella kuue ajal veidra nähtuse – helendav objekt sisenes läbi klaasukse ja kadus seejärel kiiresti vaateväljast.

Paranormaalsete nähtuste uurija Igor Volke ütleb, et nähtus on huvitav, ja nimetab kerasid “energofoorideks” ja “orbideks,” kirjutas Õhtuleht eile. Volke arvab, et tegu ei ole putukaga, sest putuka saab varem või hiljem kätte. “Nano-tolmuosakesed liiguvad sellise kiirusega vaid kindla tõmbe korral ja neid pilte peaks siis olema väga palju,” lisas ta.

Putukateadlane Olavi Kurina märgib siiski, et putukad ärkavad siseruumides aeg-ajalt elule talvelgi ja kui nad siis külma koridori eksivad, suudavad umbes nullkraadise temperatuuri korral ka natuke aega ringi lennata.

Veebisaidi Skeptik.ee asutaja ja füüsikaõpetaja Martin Vällik ütleb aga, et videol kujutatav pole midagi ebatavalist. “Kui mingi pisike asi on kaamera lähedal ja fookusest väljas, siis ta jätab päris suure läraka,” selgitab Vällik.

Seda, et õhk ja selles leiduvad osakesed ei liiguks, Välliku sõnul praktiliselt juhtuda ei saagi, isegi kui seda tunda ei ole. “Enne kui hakkame eeldama mingit üleloomulikku asja, peame eelnevalt läbi käima ja välistama kõik loomulikud seletused,” pakub Vällik seesuguste lugude puhuse põhitõde.

Ka G4S-i videovalvetehnikud nõustuvad, et efekti tekitavad tolm või putukad. Kaamera objektiivi lähedal lendavad tükikesed tunduvad suured ja heledad, sest objektiivi kõrval asuv valgusallikas teebki neid muudest kaadrisse jäänud asjadest heledamaks, ütleb turvafirma pressiesindaja Reimo Raja.

Loe ja vaata videot: https://arhiiv.saartehaal.ee/2016/01/12/veetorni-majavanem-jaadvustab-videole-kummitusi/

 

Print Friendly, PDF & Email