Osa tulumaksust plaanitakse “liigutada” töökoha valda (22)

Kui praegu läheb rahvastikuregistri järgi näiteks Muhus elava inimese tulumaks koduvallale, siis edaspidi antaks osa tema tulumaksust hoopis omavalitsusele, kus on töötamise registri järgi tema töökoht. Nii näeb ette valitsuses plaanitav maksumuudatus.

Eesti Päevaleht kirjutas teisipäeval, et haldusreformi uus katse on käima lükatud, seejuures lubadusega välja töötada omavalitsuste uus rahastamismudel. Haldusreformi kontseptsioonidokument annab aimu, milliste maksumuudatustega mõttemäng käib – üks ettepanek on siduda üksikisiku tulumaksu laekumine inimese kodukoha asemel töötamiskohaga.

Eelnõu järgi läheks “liikvele” 11% tulumaksust. Saare maakonna parema maksutuluga valdade hulka kuuluva Muhu valla elanikud said 2014. aastal töötasu üle Eesti 690 ettevõttest. Vallavanem Raido Liitmäe hinnangul töötavad väljaspool Muhu valda neist vähem kui pooled. Tema sõnul oleks sellisel muudatusel mõju nii Muhu vallale kui ka teistele maapiirkonna valdadele, kus iga sent arvel, kindlasti olemas. Samas nentis ta, et valla ametlik seisukoht on alles kujundamisel.

Rahandusministeeriumi KOV-ide finantsjuhtimise osakonna juht Sulev Liivik märkis, et tulumaksu puudutavate ettepanekute eesmärk on panna kohalikke omavalitsusi pingutama töökohtade loomiseks.

Pihtla vallavanem Jüri Saar ütles, et asjad on ikka veel täiesti ideetasandil ja seega on veel vara hakata võimalikke mõjusid hindama, kuid vallad, kus ettevõtjaid ei ole, kaotavad kindlasti.

“Teisalt, kui tead, et iga töötaja pealt tuleb eelarvesse lisamaksu, siis võib-olla see sunnib rohkem tegelema sellega, et töökohti tuleks juurde,” arvas Saar. Suur võitja oleks tema sõnul aga kindlasti Tallinn.

“Ma ei usu, et poliitikud seda nii väga igatsevad, pigem räägitakse ju ikka Eestimaa regionaalsest arengust ja anda Tallinnale veel lisaks rahalisi võimalusi juurde… Ma arvan, et see takistab reformi sellisel kujul tegemast,” ütles Jüri Saar.


Viis valda on tulumaksumiljonärid

Kui 2014. aastal laekus üle miljoni euro tulumaksu kolmele Saaremaa omavalitsusele, siis möödunud aastal juba viiele.

Kuressaarele laekus detsembris tulumaksu üle 734 000 euro ja aastaga üle 8,5 miljoni euro. 2014. aastal laekus Kuressaarele tulumaksu 8,18 miljonit.

Lääne-Saare vallale laekus detsembris 339 000 eurot tulumaksu, aasta peale kokku oli laekumisi 3,9 miljonit. Möödunud aastal 3,7 miljonit.

Kui Muhu ületas miljoni piiri ka eelmisel aastal, siis Orissaares ja Leisis jäi aastane laekumine 2014. aastal alla miljoni euro piiri.

Ainsana laekus aastases kokkuvõttes tulumaksu vähem Salme vallas, kus 2015. a oli laekumisi kokku 764 000 eurot ja 2014. aastal 813 000 eurot.

Maksu- ja tolliameti andmetel laekus kohalikele omavalitsustele mullu tulumaksu 852,5 miljonit eurot, mis on 8,1 protsenti rohkem kui 2014. aastal. Detsembris laekus kohalikele omavalitsustele tulumaksu 72,2 miljonit eurot, mis on 7,4 protsenti enam kui 2014. aastal samas kuus.

 

Print Friendly, PDF & Email