Alanud merekultuuriaasta lähendab inimest ja merd

KURESSAARE MEREPÄEVADEL: Populaarse suvise ürituse algataja oli merekultuuri au sees hoidev Saaremaa merekultuuriselts. Pildil Bruno Pao. SANDER ILVEST

KURESSAARE MEREPÄEVADEL: Populaarse suvise ürituse algataja oli merekultuuri au sees hoidev Saaremaa merekultuuriselts. Pildil Bruno Pao.
SANDER ILVEST

Liitsõna “merekultuur” võib defineerida mitut moodi. Tabavalt võttis selle aga kokku kohaliku merekultuuri seltsi kauaaegne juht ja mereajaloolane Bruno Pao: “See on inimese ja mere vaheline suhe.”

Detsembri lõpus anti Tallinnas Lennusadamas kultuuriministeeriumi poolt ellu kutsutud traditsioonilise teema-aasta teatepulk sümboolselt üle muusika-aastalt merekultuuriaastale. Nii nagu nimigi viitab, on tänavune aasta pühendatud merega seotud tavadele ja kommetele ning mere ääres ja merega koos elamise kunstile. Samuti on teema-aastal traditsiooni kohaselt tunnuslause, milleks tänavu on “Näoga mere poole”. Merekultuuriaasta programmi eestvedaja on Eesti meremuuseum.

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul kaasatakse teema-aastal erinevaid merendusvaldkonnaga seotud osapooli. “Merekultuuriaasta pakub mitmekülgset ja laiahaardelist programmi, milles on nii harivat sisu, meelelahutuslikku ajaviidet, praktilisi töötubasid, paneeldiskussioone kui ka sportlikku meretegevust,” ütles Dresen. Merekultuuriaasta raames korraldatakse ka mitmeid väärt auhindadega konkursse. Näiteks on aasta peale jaotatud neli fotokonkurssi, millest esimene kestab veebruari lõpuni ja kannab nime “Meri on meie pärand ja ajalugu”.

Paralleelselt toimub ka ideekonkurss, millega soovitakse anda võimalus kõigile huvilistele teostada üks merekultuuriaastaga seotud idee. See võib olla nii õpituba, laager kui ka kohalikku kultuurielu elavdav üritus. Ühte ideed toetatakse maksimaalselt 1500 euro ulatuses. Merekultuuriaasta programmi ja konkurssidega saab lähemalt tutvuda merekultuuriaasta kodulehel Merekultuur.ee.

Ka Saaremaa muuseum on alanud aasta programmi kokku pannes lähtunud meretemaatikast, kinnitas muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Anna-Liisa Õispuu. Maikuus toimuval muuseumiööl “Öös on laineid” ootab külastajaid just merega seotud programm, märkis Õispuu.

Juulis aset leidvatel lossi päevadel on aga eraldi tähelepanu all nii meretagused maitsed kui ka merega seotud meistrimeeste oskused. Oktoobris avatakse näitus “Meri annab, meri võtab”, mis toob külastajateni Saaremaad enim puudutanud lood merest ja merelt.

Merekultuuriaasta üks suurüritus “Rannaretk” jõuab merekultuuriaasta meeskonna ja Saaremaa muuseumi koostöös Saaremaale muinastulede ööl ehk 27. augustil. Tegemist on kogu Eesti rannikut ja saari hõlmava programmiga, millesse on planeeritud mitmeid ettekandeid ja osaluspõhiseid ettevõtmisi, mis tõstavad fookusesse kohalikud oskused paadiehitusest kalasuitsutamiseni.

Print Friendly, PDF & Email