Nutikaimad ja nobedaimad koerad on Lizzy ja Milli

TUBLIMAD: Lizzy on Saaremaa nutikaim ja Milli kõige nobedam.

TUBLIMAD: Lizzy on Saaremaa nutikaim ja …

...Milli kõige nobedam

…Milli kõige nobedam

Saarlaste agility-klubi lõi kokku lõppenud aasta tublimad, saamaks selgust, kes on olnud mullused nutikaimad ja kõige nobedamad.

Saaremaal tegutsev agility-klubi korraldab lisaks Eesti kennelliidu arvestusse minevatele võistlustele kahte mitteametlikku võistlussarja – Saaremaa Nutikäpp ehk sõnakuulelikkuse võistlused ja Saaremaa Nobekäpp ehk agility-võistlused. Eesti kennelliidu atesteeritud kutsika-, kuulekus- ja agility-koolitaja Monika Põld rääkis, et mõlemad võistlussarjad koosnevad neljast võistlusest, igal võistlusel autasustatakse selle võistluse paremikku ja aasta lõpus kuulutatakse välja sarjade paremik, kus lähevad arvestusse need võistlejad, kes on osalenud vähemalt kolmel ühe sarja võistlusel.

Saaremaa Nutikäpa nimelisest võistlustest võttis osa 27 võistluspaari ja Saaremaa Nobekäpast 35 paari. Võistlejaid oli nii Saaremaalt kui ka mandrilt. Kuna sel aastal oli konkurents Monika Põllu sõnutsi väga tasavägine, siis kuulutatakse mõlemas sarjas välja esinelik.

Saaremaa Nutikäpp 2015 on lhasa apso Lizzy, koerajuht Annika Maripuu. Teisele kohale tulid selles arvestuses austraalia lambakoer Grace ja Moonika Trumm, kolmandal kohal on austraalia lambakoer Kätu ühes koerajuht Annika Maripuuga ning neljas koht kuulub tõuta Millile, kelle juht on samuti Annika Maripuu.

Milli on seejuures ühtlasi ka Saaremaa Nobekäpp 2015. Nobeduselt teisel kohal on aasta kokkuvõttes lhasa apso Lizzy (Annika Maripuu) ning 3.-4. kohta jagavad borderkolli Fiona (koerajuht Marika Samlik) ja tõuta Kuti-Bella (Heleriin Lopp).

Monika Põld arvab, et igasuguses spordis, niisamuti koeraspordis, on suur osa just õnnel ja vedamisel. “Head eeldused annavad loomulikult teatud eelise, suur töö parema tulemuse, aga tegelikult määrab väga palju just konkreetne hetk, selle hetke meeleolu ja kindlasti ka närvikava tugevus,” selgitas ta.

Põld märkis, et kõik koerajuhid, kes on oma koera suutnud treenida sellisele tasemele, et temaga võistelda, on teinud väga suure töö ja on seega väga tublid. “Selleks, et võistelda mingis konkreetses klassis, peab koer olema saavutanud konkreetse taseme,” sõnas ta. Klasse on sõnakuulelikkuses viis ja agility’s kolm ning need erinevad üksteisest raskusastme ja keerukuse poolest.

“Ühel tasemel olevate koerte vahelise konkurentsi tublimad määravad juba kõik need komponendid: eeldused, töö ja seesama konkreetne võistlushetk ning see, kuidas suudetakse end üsna lühikese aja jooksul kokku võtta.”

Print Friendly, PDF & Email