VASTUKAJA: Oliver Parrest “Mida Tolkien teeks?” (2)

(SH, 29.12)

Kui sa pagulasest kuuldes ei karju: “Hurraa! Tere tulemast!”, siis hakatakse sind kohe vihakõnes ja sallimatuses süüdistama. Isegi kääbikud tuuakse appi.  Aga kui see on hoopis hirmukõne? Inimesed kardavad, sest ei usu, et pagulaste arv piirduks 500-ga. Vaatasin saadet Vao külast. Üks väga sümpaatne usbekk kiitis Eestit, kui tore maa ja kui hea on siin elada, palju parem kui tema kodumaal (selle 90 euroga!). Ta ootab väga, millal saab elamisloa ja toob siis kohe oma naise ja 6–7 last ka siia. Oli keskealine mees, niisiis paar last võib veel sündida. Nii et usbekk ei tule üksinda, tuleb vähemalt kümme usbekki. Aga kui teha selline arvutus kõikide perede kohta? Eesti peres on kombeks üks-kaks last, neil palju rohkem, võibki saada 5000. Meil ilusad plaanid kõik tehtud, mida neilt nõutakse ja mida õpetatakse, aga Rootsis läks tuhat kaduma, ei registreerinudki ennast.

Tuleb meelde valmimeister Ivan Krõlovi mõistujutu peremees ja tema tüütava lahkusega pakutud kalasupp. Esimest taldrikutäit kiideti ja võeti teinegi juurde, aga lõppes see lahke pakkumine külalise lahkumisega ja soovitusega, et söögu ise oma läilat suppi! (“Demjani kalasupp”), sest sai liiga palju. Miks eestlasi alatasa hurjutatakse? Soomes süüdati jälle pagulaste laager, Rootsis süüdati ka, Hollandis oli tänaval selline rünnak pagulaste vastu, et meenutas Waterloo lahingut (mida mina küll oma ihusilmaga näinud ei ole), sakslased ei ole ka enam rahul. Soovitan lugeda, mida kirjutavad pagulaste kohta Soome lehed! Ilmselt on pill lõhki puhutud – mis liig, see liig. Eestlased ei olegi veel midagi teinud, sest pagulased ei ole meie vastu huvi tundnud.

Esialgu tundub, et Eesti ei ole pagulaste jaoks sugugi atraktiivne maa ja nad ei tahagi siia tulla. Üks ametnik ei olevat jõudnud oma pagulasi ära oodata ja läinud neile ise sinna randa järele. Pagulased istunud ja söönud heeringat hapukurgi ja maasikamoosiga ning öelnud selle kummalise menüü selgituseks, et pigem saavad nad kõhulahtisuse ja teevad püksid täis, kui Eestisse tulevad. Aga võtame jälle appi valmi. Kui midagi muud enam ei olnud, nad varesegi patta pistsid viimaks!

Pagulane, keda eestlased ei ole surnuks materdanud, vaid on lahkesti aidanud tal ellu jääda.

(Kirja autori nimi on toimetusele teada.)

 

Print Friendly, PDF & Email