Tuulerõuged kinnitavad Saaremaal kanda

Saaremaal registreeriti tuulerõugeid tänavu novembris ja detsembris rohkem kui terve eelmise aasta jooksul kokku.

2014. aastal sai Saaremaal ametlikult kirja 50 tuulerõugetesse nakatumise juhtu. Tänavu on siin seda haigust registreeritud 80 korral.

Tuulerõugetesse haigestumist registreeritakse aastaringselt, kuid viimase kahe kuuga on Saaremaal registreeritud 55 haigusjuhtu – novembris 25 ja detsembris 30 juhtu.

“Need viimased 30 juhtu viitavad ilmselt sellele, et Saaremaal on tuulerõugetesse haigestumine tõusutendentsis,” nentis terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar ja lisas, et neile teadaolevalt on lasteaedades haigestunud terved rühmad.

Tänavu 11 kuuga haigestus tuulerõugetesse terviseameti andmetel üle 6000 inimese, mullu samal perioodil 7787 inimest. Haigestunute arv võib samas olla palju suurem, sest terviseametis registreeritakse need haigusjuhud, millest on perearstile teada antud.

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul on tuulerõuged üks neid haigusi, mille puhul mitme lapsega peredes ei pruugita järgmise nakatunud lapsega arsti juurde minna, eriti siis, kui ühele on diagnoos juba pandud ja teise sümptomid on samad.

Samas rõhutas Kuulo Kutsar registreerimise vajadust ja lisas, et Eestis näitab registreeritud haigestumisjuhtude arv vajadust lisada tuulerõugete vastane vaktsiin niipea kui võimalik immuniseerimiskavasse. “Sellised plaanid meil igatahes on,” kinnitas Kutsar.

Vaatamata sellele, et tuulerõugeid peetakse lastehaiguseks, võivad Kutsari sõnul nakatuda ka täiskasvanud. Tänavu registreeriti tuulerõuged 238 täiskasvanul, sh kolm juhtu Saaremaal.

Kuigi üldiselt ollakse seisukohal, et tuulerõugete läbipõdemine annab eluaegse immuunsuse, ütles Kuulo Kutsar, et immuunsus võib aja jooksul ka nõrgeneda. “20-ndates ja 30-ndates aastates täiskasvanutel, kes on tüüpilisi tuulerõugeid kindlasti põdenud, immuuntase tõenäoliselt püsib ja nakatumisoht on minimaalne, mida aasta edasi, seda kõrgemaks võib nakatumisoht täiskasvanutel aga kujuneda,” ütles epidemioloogianõunik.

Print Friendly, PDF & Email