Saarlased soetasid viiskümmend autot vähem

ÜKS LEMMIK: Aivar Johanson näitab üht saarlaste tänavust lemmikut – Škoda Fabiat. TAMBET ALLIK

ÜKS LEMMIK: Aivar Johanson näitab üht saarlaste tänavust lemmikut – Škoda Fabiat.
TAMBET ALLIK

Ehkki päris aastalõpp pole veel käes, näitab maanteeameti esmaselt registreeritud sõiduautode statistika, et Saare maakonnas on tänavu registrisse kantud uusi autosid umbkaudu poolsada vähem kui mullu.

Kui 2014. aasta jooksul kanti maanteeameti sõidukite registriosakonna peaspetsialisti Aime Parve andmeil Saare maakonnas registrisse 736 sõiduautot, siis tänavu on kandeid olnud eelmise nädalalõpu seisuga 681. Uhiuued ehk mullu aastaarvuga 2014 ja tänavu 2015 olid neist vastavalt 339 ja 287. Kandeid võib enne aastanumbri vahetumist veel lisanduda, ent mullusele tasemele need arvud ilmselt enam ei küüni.

Vaadates viimase kvartali arve nii sel kui ka eelmisel aastal, siis on mõlemal aastal olnud kandeid registrisse üsna ühe palju. Kui läinud aastal oli maakonnas esmaselt registreeritud sõiduautosid 160, neist nn uhiuusi ehk väljalaskeaastaga 2014, oli 60, siis sel aastal on samal ajal tehtud registrikandeid 155, neist väljalaskeaastaga 2015 on 63.

Markide osas ei ole saarlaste eelistused uhiuute sõiduautode soetamisel eriti muutunud. Ses osas on sõltuvalt kvartalitest esikolmikutes roteerunud valdavalt ikka Honda, Toyota ja Škoda.

Kui tänavu kolmandas kvartalis oli Saaremaal eelistatuim Toyota, sellele järgnes Honda ja kolmandal kohal oli Škoda, siis neljanda kvartali põhjal eelistasid saarlased enim Hondasid – neid kanti registrisse 12. Neile järgnesid Škoda 11 autoga ja Toyota 8 autoga. Neljanda koha hõivas tänavu neljandas kvartalis Opel seitsme sõiduautoga ja viienda koha Hyundai viie autoga.

Škodasid müüva Warma Auto juhataja Aivar Johansoni sõnutsi on saarlastele Škodad viimasel ajal tõesti meelt mööda olnud. “Inimesed on aru saanud, et Škoda on vastupidav, soodsate ekspluatatsioonikuludega, väljanägemiselt nüüdisaegne. Nagu üks auto peab tänapäeval olema,” nentis Johanson. Samas on autode müük tänavu tema sõnul veidi tõesti langenud, nagu väidab ka statistika. “Mitte küll Škoda osas, aga me müüme ka Renault’d ja Daciat ning neid on müüdud viis autot vähem kui eelmisel aastal.”

Škodadest on Saaremaal kõige populaarsem mudel olnud kahtlemata Fabia. “Seda oleme tänavu müünud 12 autot,” ütles Aivar Johanson.


LEMMIKUD 2015

IV kvartali TOP 5*

 • Honda – 12,
  neist Civic 3, C-RV 4, H-RV 4, Jazz 1
 • Škoda – 11,
  neist Fabia 4, Octavia 2, Rapid 4, Superb 1
 • Toyota – 8,
  neist Auris 2, Avensis 1, Corolla 2, RAV4 1, Yaris 1, Land Cruiser 150 1
 • Opel – 7,
  neist Antara 1, Astra 1, Astra Sport Tourer 1, Corsa-E 2, Mokka 2
 • Hyundai – 5,
  neist i20 1, Tucson 4

*Väljalaskeaastaga 2015

Print Friendly, PDF & Email