Haapsalu kunstnikud tõid Kuressaarde näituse

AVAMISEL: Reet Truuväärt tervitab Haapsalu kunstiklubi juhatajat Valve Fihlmani. TAMBET ALLIK

AVAMISEL: Reet Truuväärt tervitab Haapsalu kunstiklubi juhatajat Valve Fihlmani.
TAMBET ALLIK

Laupäeval avati Kuressaares pidulikult korraga kaks kunstinäitust – Saaremaa kunstiklubile tuli külla Haapsalu kunstiklubi.

Külalisklubi näitus “Inspiratsioon” kaunistab kultuurikeskuse saali, kohalike kunstnike näitus “Luule sisse minek” seati üles Kuressaare raegaleriisse. Saaremaa kunstiklubi president Reet Truuväärt lausus näituse avamisel, et tegemist on ajaloolise päeva ja tõelise läänlaste dessandiga, millest võivad alguse saada pikaajalised kontaktid. “Tõite kaasa mitmekesise, vahva ja põneva näituse,” kiitis Truuväärt külalisi, keda oli Kuressaarde tulnud kümmekond.

Haapsalu kunstiklubi on üks vanemaid kunstiklubisid Eestis. 1960. aastal asutatud klubi ühendab Läänemaa kunstnikke ja kunstihuvilisi ning propageerib kohalikku kunsti. Liikmeid on Haapsalu kunstiklubil üle neljakümne. Kultuurikeskuses avatud näitusel on külalisklubi esindatud kaheteistkümne kunstnikuga.

Väärt näitused

Truuväärt märkis, et oma laadilt on läänlaste näitus märksa mitmekesisem ja tehniliselt tugevam. Haapsalu kunstiklubi pikaaegne liige Ülo Telgmaa kinnitas aga Saarte Häälele, et Saaremaa kunstiklubi ei jää millegagi alla ja on võib-olla läänlastest ülegi.

Külalisnäitusel on üleval läänlaste viimase aja paremad tööd. Kohaliku kunstiklubi näitus on aga temaatiline, keskendudes peaasjalikult luulele. Alateema on Kuressaare kui kuurortlinn. “Üldpilt on väga poeetiline,” märkis Truuväärt. Rohkem kui tavaliselt võib Saaremaa kunstiklubi näitusel näha seekord ka akvarelli, mille tegemist õpiti suvises maalilaagris. Seda pani tähele ka Ülo Telgmaa, kelle sõnul Haapsalus akvarellidega näitustel eriti välja ei tulda. “Akvarell on väga raske, sellega peab tegelema pidevalt, aga teil olid paljud näitusel väljas ja osa töid olid väga tugevad. Kes saab akvarelliga hakkama, saab muuga ka,” selgitas Telgmaa.

Tegus aasta

Kontaktid Haapsalu kunstiklubiga lõi kunstikuraator Lii Pihl. Ühisnäituse idee tekkis asjaosalistel aga spontaanselt. “Meil on ka traditsioon korraldada maalinäitus hilissügiseti ja siis mõtlesime, et nii tore oleks, kui kaks klubi saaks seda koos teha,” ütles Reet Truuväärt.

Truuväärti sõnul on Saaremaal lõppeval aastal toimunud tõeline kunstielu elavnemine. Ta märkis, et aktiivsemalt on tegutsema hakanud ka akadeemilise hariduse saanud kunstnikud, viidates eelkõige näitusele “Kunstnikud kogukonnas”, mis on aasta jooksul üleval olnud mitmel pool Saaremaal. Samuti on tema sõnul hakanud vilju kandma Kuressaare ametikooli Disainimajakas. “Enne oli nii, et kunstiklubi hoidis kunstielu üleval, nüüd on teisi ka kõrvale tulnud,” rõõmustas Truuväärt. Saaremaa kunstiklubil endal on veidi üle 40 liikme, kellest aktiivsed on umbes pooled.

Mõlemad näitused on üleval vähemalt 18. jaanuarini.

Print Friendly, PDF & Email