Aavikute maja ehitati nullist üles

UUS VANA: Tehtud töö üle tunnevad rõõmu Endel Püüa, Ene Tõru, Olari Aavik, Tõnu Sepp ja Taimi Aru. Taimi Aru ja Ene Tõru on muuseumis töötavad “Aavikute emandad”, Olari Aavik aga OÜ Arens Ehitustööd juhatuse liige. TAMBET ALLIK

UUS VANA: Tehtud töö üle tunnevad rõõmu Endel Püüa, Ene Tõru, Olari Aavik, Tõnu Sepp ja Taimi Aru. Taimi Aru ja Ene Tõru on muuseumis töötavad “Aavikute emandad”, Olari Aavik aga OÜ Arens Ehitustööd juhatuse liige.
TAMBET ALLIK

Remondi käigus jäid vanast Aavikute majast alles alumise korruse vaheseinad, uksed, põrandad, teisele korrusele viiv trepikäik ja trepp ning mõlema korruse ahjud.

Ülejäänud majaosad tuli ehitada uuesti. Eile külastas Kuressaares Vallimaa tänaval asuvat majamuuseumi vastuvõtukomisjon, kes jäi tehtud tööga üldjoontes rahule.

Saaremaa muuseumi direktor Endel Püüa ütles Saarte Häälele, et ainult hoovis on tarvis veel muru külvata ja heakorratöid teha, mis on mõttekam jätta kevadesse.

Läks hulga kallimaks

Sellest hoolimata näeb remondi läbinud muuseum endiselt autentne välja. “Sirgetel seintel olev vana tapeet petab silma ära, ei saagi aru, et on uued välisseinad,” nentis Püüa. Nimelt koguti remondi ajal nõukogude ajast pärinevat tapeeti, mis nüüd Aavikute majamuuseumi tubade ja koridoride seinu katab.

Vallimaa tänaval asuvas Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseumis algas remont 1. juulil, tähtajaks oli esialgu 30. september ja remont pidi maksma 74 000 eurot. Tööde käigus selgus aga, et palkide koikahjustused on tunduvalt ulatuslikumad, kui eeldatud, mistõttu tööde maht suurenes tunduvalt.

Kultuuriminister Indrek Saare, kes ka ise kohapeal olukorraga tutvumas käis, käskkirjaga anti Aavikute majamuuseumi avariiremondiks 35 595 eurot lisaraha ja remont jätkus.

Endel Püüa tõdes, et kui kultuuriministeerium ei oleks lisarahastamise kohta positiivset otsust teinud, oleks remont ilmselt katki jäänud. “Kui me siin aga ministri ja kantsleriga maja üle vaatasime, siis oli mõlema seisukoht, et tuleb säilitada. Nad ütlesid selle välja ka ja mul paluti puuduolev eelarve kiiresti kokku seada,” lisas Püüa.

Aavikute majamuuseumi remonti rahastasid lõpuks muinsuskaitseamet, kultuuriministeerium muuseumide reservi kaudu, Kuressaare linnavalitsus, Kultuurkapital ja Saaremaa muuseum ise. “Kui kõik kokku liita, siis läks umbes 112 000 eurot,” ütles Püüa.

Ekspositsiooni mööblit välja ei vahetatud, kuid muuseum sai uued fototrükiga infotahvlid. Oluline uuendus on ka see, et ekspositsioon sai juurde ingliskeelse teksti. Varem oli kogu materjal muuseumis vaid eesti keeles.

Muuseumi töötajate sõnul külastavadki majamuuseumi eelkõige välismaalased. Uut vaatamist lisandus ka vitriinidesse. Nüüd käibki muuseumi sisustamine ja väljapaneku ülesseadmine.

Majas nüüd keskküte

Endel Püüa sõnul on majas nüüd ka tunduvalt soojem: “Kiita tuleb Kuressaare Soojust, kes rajas välistrassi uue soojussõlmeni, saime oma keskkütte.” Enne remonti tuli soojus muuseumi ühe kortermaja kaudu. Vana torustik ei pidanud aga hästi sooja.

Restaureerimisprojekti autor on Mihkel Koppel ja ekspositsiooni kujundas ümber OÜ Neli Disain. Ehitustööd tegi OÜ Arens Ehitustööd. Muinsuskaitselise järelevalve teostaja oli Tõnu Sepp. Tema sõnul on üsna tavapärane, et restaureerimise käigus tööd juurde tuleb. “See on restaureerimise põhiprobleem, et kui tahetakse kiiresti saada, siis ongi nii, et alles töö käigus need mahud ja probleemid selguvad,” märkis Sepp.

Muuseum avatakse külalistele taas ilmselt jaanuari keskpaigas.

Print Friendly, PDF & Email