Salmel tänati kultuuritegelasi (FOTOD) (2)

 ELUTÖÖPREEMIA LAUREAAT: Rahvatants on olnud Annika Iini elus alati olulisel kohal, tagaplaanil Valve Heiberg ja Tõnis Kipper. MAANUS MASING

ELUTÖÖPREEMIA LAUREAAT: Rahvatants on olnud Annika Iini elus alati olulisel kohal, tagaplaanil Valve Heiberg ja Tõnis Kipper.
MAANUS MASING

Maakonna kultuuriaasta pidulikul lõpetamisel Salme rahvamajas kuulutati Hendrik Krummi nimelise preemia laureaadiks kirjanik ja ühiskonnategelane Ülo Tuulik saarelise kultuuripildi kestva mõtestamise ja vaimsuse jagamise eest.

Ülo Tuulik on väga erudeeritud ja eetiline publitsist, kelle sügavalt humanistlik looming on suurel määral seotud Saaremaa ja merega. Lisaks kirjanduslikule tegevusele on Ülo Tuulik saarluse ja üldse kultuuri kandja selle kõige paremas tähenduses. Olles maailmakodanik, pole ta iial unustanud oma juuri, oma kodusaart, oma kaassaarlasi. Oluline külg tema ühiskondlikus tegevuses on olnud arvukate väliskirjanike ja teistegi kultuuritegelaste Saaremaale toomine ja neile meie kultuuri tutvustamine. Oma mõttetiheda ja särava jutuga suudab ta köita nii kirjandushuvilisi, õpilasi kui ka külarahvast. Ülo oskab olla suur vaiksel ja tagasihoidlikul moel. Nagu seda oli ka Hendrik Krumm. Just nii iseloomustas Ülo Tuulikut Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupp.

Ülo Tuulikut ennast kultuuriaasta pidulikul lõpetamisel, kus preemiad üle anti, tervislikel põhjustel polnud. Tema tervitus- ja tänusõnad andis edasi Saaremaa muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti. 2004. aastal oli Krummi-preemia laureaat Ülo Tuuliku kaksikvend Jüri Tuulik.

Preemiat antakse välja 1995. aastast.

Saaremaa Kultuuripärli laureaadiks kuulutati õpetaja ja pärimusmuusika propageerija Õie Pärtel tulemusliku pedagoogilise tegevuse eest pärimusmuusika helinate järjepidevuse hoidmisel. Tema juhendamisel on Orissaare muusikakoolis õpetatud pärimusmuusika instrumente juba 25 aastat. Lisaks on Õie Pärtel asutanud segakoorid Horele ja Waldia ning olnud aktiivne ka kandlemuusika populariseerimisel. Näiteks organiseeris ta Jööris toimunud festivali “Kandled öös”, mis osutus väga menukaks. Õie Pärtel tänas kõiki, kes on tema mõtetega kaasa tulnud ja aidanud säilitada esivanemate vaimset vara.

Esmakordselt anti välja ka elutööpreemia. Sellega tunnustati kauaaegset tantsuõpetajat ja tantsupidude lavastajat ja kunstilist juhti Annika Iini armastusega jagatud rahvatantsuõpetuse eest kultuuripärandi hoidmisel ja rikastamisel.

Narvas sündinud Annika Iin tundis heameelt, et tema teadlik ja töökas elu on kulgenud just Saaremaal. Iin lisas tagasihoidlikult, et kui ta ka ise enam midagi anda ei suuda, elab ta siiski kindlasti kaasa siinsele kultuurielule. Kultuurkapitali Saaremaa ekspertgrupi aastapreemiad pälvisid Ahto Matt pühendumise ja eriliste oskuste eest lavastuste loomeprotsessis, Helle Kesküla järjepidevuse hoidmise ja loovuse eest harrastusteatrite tegevuses, Krista Riik panustamise eest maakondlike rahvakultuuri ürituste korraldamise ühistegevusse, Anne Kann ja Triin Ella professionaalsuse ja pühendumise eest laste ja noorte vokaalmuusika edendamisel ning Urve Vakker kultuurivaldkondade vahelise koostöö organiseerimise ja arendamise eest.

Rahvakultuuri kolleegipreemiaid jagati tänavu välja kaks. Esimene läks Taritu raamatukogu juhatajale Urve Vakkerile, kelle Saare maakonna raamatukogude töötajad esitasid tänavu aasta maaraamatukoguhoidja nominendiks. Traditsioonilise kultuurirahva esitatud regilaulu, mis algab sõnadega “Ma laulaksin, kui tohiksin” ja jätkub “Arva, kes on mudsu” lõpus kõlas aga Pöide valla kultuurijuhi Krista Riigi nimi.

Kuna aasta oli väga tegus, otsustas rahvakultuuri keskus ühe auhinna veel välja anda. Viimasena tunnustatigi rahvakultuuri keskuse stipendiumiga Virge Varileppa, kes oli suvel toimunud 45. maakondliku tantsupeo “Aja lõim” üldjuht.

Print Friendly, PDF & Email