Saaremaa piimatööstus maksab parimat hinda

Mandri piimatootjad on hädas suurte piimatööstustega, kes lepinguid eirates jätavad tootjatele kokkulepitud piimahinna maksmata, kuid teenivad ise kopsakat kasumit, kirjutab Maaleht.

Ehkki lepingu kohaselt peaksid piimatööstused maksma farmidele piima eest euroliidu keskmist piimahinda (praegu 29,69 senti kilo), muutsid tööstused ühepoolselt lepingu hinnatingimusi ja maksavad toorpiima eest Eesti keskmist hinda, mis novembris oli näiteks 22,87 senti.

Saaremaa piimatööstuse nõukogu esimees Tõnu Post ütles, et kuna Saaremaa piimatööstus kuulub tootjatele, siis toimivad meie tööstuse ja farmide suhted pisut teistel alustel ning tootjate jalge alla tampimist ei ole.

Sel kuul maksab Saaremaa tööstus oma tarnijatele 24 senti kilost, mis on parim hind, mida Eestis praegu piima eest saada võib. Viimase üheksa kuu keskmine piima kokkuostuhind Eestis on 23,7 €/kg, mis Posti hinnangul on samuti pigem sendi võrra Saaremaa omast madalam.

Tõnu Post rääkis, et Eesti madalam kokkuostuhind võrreldes Euroopa Liidu keskmisega tuleneb sellest, et Eestis on liiga palju piimatööstusi. Kümne suurema meierei peale töödeldakse Eestis kokku 2000 tonni piima, mis on tegelikult üheainsa nüüdisaegse tööstuse tootmismaht.

Tööstuse suurtele püsikuludele lisanduvad logistikakulud, tööstuste ja kaubanduskettide kasum. Väga julmalt suruvad hinda alla kaubandusketid, sest kui mõni tööstus annab hinnas järele, pole ka ülejäänutel enam lootust kõrgemat hinda saada.

“Kui praegu on kilepiim Rimis müügil 35 sendiga, siis on see häbiväärne tegelikult,” osutas Post. “Sellisele poele ei tohiks piima andagi, kes niimoodi ei austa teiste tööd,” lisas ta.

 

Print Friendly, PDF & Email