“Kaugused kutsuvad”

25. novembri õhtul oli Aste klubi saal rahvast uhkesti täis – Nasva näitering mängis Saaremaa kirjaniku Albert Uustulndi näidendit “Kaugused kutsuvad”. Lavastus on pühendatud Albert Uustulndi 90. sünniaastapäevale.

Esietendus oli 18. juunil Nasva klubis. Näitlevad Taimi Kongas, Kaarel Valgma, Ivo Uustulnd, Helen Kaert, Andrus Lulla, Pille Käesel, Kalle Kesküla, Maret Assafrei, Hans Pärtel, Sander Laid, Virgo Neemre, Urmas Lehtsalu, Enike Laid, Hillar Lipp. Lavastaja on Valve Heiberg, kunstnik Tuuli Pärtel, valguse- ja helimees Mario Laul, pillimees Reet Lõugas.

“Kaugused kutsuvad” tegevus toimub 1963. aasta suvel ühes Saaremaa kalurikolhoosis. Näidendi ajalooline tagapõhi seondub Vätta Kaluri esimese heeringalaeva Atlandile saatmisega 1961. aastal.

Lavastus jaguneb oma ülesehituselt stseenideks mere ääres, kontoris, elumajas, hetkeks jõutakse isegi maalt linna. Enim meeldejääv stseen on kindlasti arutelu kontoriruumis traalikapten Leksi, kolhoosi esimehe Priidu ning noorte madruste Karla ja Kuti vahel.

Kõige keerulisem pidavatki olema mängida purjus või psüühiliselt ebastabiilset inimest. Nende tegelaskujude puhul on oluline mitte ületada õhkõrna piiri labasuse ja näitlejameisterlikkuse vahel.

On kerge astuda üle piirist, kus purjus inimese näitlemisest saab lihtsalt mannetu, igav ja tobe roll. Mul on hea meel, et meie oma näiteringi tase on niivõrd kõrge, et joomaste tegelaste vaatamine on naljakas ja mitte piinlik. Suurepärane töö!

Lisaks värvikatele stseenidele oli näidendis esindatud ka lahe karjanaiste tandem – Liisa ja Mari. Selle koosluse puhul oli näha harrastusteatrile omast mängulusti.

Just seda mängimise rõõmu oleks võinud ehk natuke rohkem olla, aga küllap see alles tuleb, tegu on ju siiski veel väga noore teatritrupiga.

Selle lavastuse puhul olid tähtsal kohal ka lavakujundus, kostüümid ja muusika. Kunstnik Tuuli Pärtli loodud lavakujundus oli peensusteni viiv, selge ja tabav.

Kui kontoriruumi kujundus suutis meid tagasi viia ehtsasse nõukaaega, siis meri ja kivine kallas on ajas muutumatud ja näevad välja sama ehtsad ja tõetruud kui tänapäevalgi.

Ka kostüümid ja lavastuse rekvisiidid viisid vaataja tagasi 60-ndatesse.

Näidendit tutvustaval voldikul on kirjas, et lavastuses kasutatud võrgud, kalakastid ja jalgratas on pärit partorg Aadu kuurist, kes pühkis muu hulgas puhtaks ka 44 aastat tagasi paari kasti särgede vastu vahetatud säärsaapad.

Noor madrus Kutt tõmbas aga selga naabrimehe aidas uut elu oodanud vormipluusi. Võrguhargi tõi brigadir Marga ja mitmed asjad tulid peene proua Juuli ja noore kaluri Tõnu kodust.

Lavastuses on mitmeid hästi õnnestunud rolle. Näiteks kannab karjanaist Marit mänginud Pille Käesel oma osa algusest lõpuni puhtalt välja. Tema humoorikad repliigid ning särtsakas ja käre olek lähevad publikule peale. Alati kui karjanaine Mari laval on, kostab saalist naerukihinat ja itsitamist.

Toreda osatäitmise teevad ka Helen Kaert (brigadir Marga) ja Enike Laid (kontoritöötaja Juuli), kes suudavad oma osa hästi edasi anda ka ilma sõnadeta. Virgo Neemre kehastatud traalikapten Leks on nii ehe ja tõene. Üks meeldejäävamaid tegelasi on aga kindlasti Urmas Lehtsalu (raamatupidaja Taavet), kelle vali hääl ja mõnusalt kummaline tegelaskuju eredalt meelde jäävad.

Ka ülejäänud näiteseltskond on valitud sobivalt ja on näha, et igaüks sulandub oma rolli 101% ja annab endast maksimumi, et osa hästi välja tuleks. Näitlejate kõne on kuuldav ja mis peamine – arusaadav ka viimastes ridades.

Aitäh ilusa etenduse eest, Nasva näitering! Edu ja jõudu edaspidiseks!

Nasva näiteringi “Kaugused kutsuvad” järgmist etendust saab nautida juba 10. detsembril Pärsama kultuurimajas.

Merike Lipu

Print Friendly, PDF & Email