Käesla külaväljakul valmis “Energiatool” (3)

PINK VALMIB: Reinis Pihl, Toivo Tammeorg ja Tarmo Paas (tagaplaanil) “Energiatooli” meisterdamas. TAMBET ALLIK

PINK VALMIB: Reinis Pihl, Toivo Tammeorg ja Tarmo Paas (tagaplaanil) “Energiatooli” meisterdamas.
TAMBET ALLIK

õikavalt külmast tuulest hoolimata meisterdas kümmekond puuskulptorit eile Käesla külaväljakul tammepuust pinki, millel nimeks “Energiatool”.

Käesla arenguseltsi esimees ja külavanem Maive Õispuu ütles Saarte Häälele, et kõik tegijad on samad, kes osalesid ka õppelaagrites, mis toimusid projekti “Pärandkultuuri jälgedes läbi puidu” raames, sealhulgas ka juhendaja Maire Põldma Hiiumaalt.

“Tahtsime taas koos midagi teha ja see sobis ka ühisnädala raamidesse suurepäraselt,” märkis Õispuu. Nimelt kuulus “Energiatooli” meisterdamine kodanikualgatust ja kodanikuühiskonda tutvustava ühisnädala programmi.

“Energiatooli” idee tekkis Õispuul aga sellest, et Käesla külaväljakut külastanud inimesed on erinevatel aegadel viidanud ühele kindlale paigale väljakul kui väga energeetilisele alale.

“Nad on siin käinud Eesti eri paigust, erinevatel aegadel ja kättpidi vedanud kohapeale, et kas te teate, et teil on siin väga energeetiline koht,” selgitas Maive Õispuu ja lisas, et ega ta esialgu sellele suuremat tähelepanu pööranud.

Mõte hakkas aga kerima ja kuna puuskulptorid soovivad ikka aeg-ajalt kokku saada, otsustatigi külaplatsi rikastada ühe “Energiatooliga”.

Pingil on ka kaks kätt ja selle ülemine ots kujutab lapse pead. Õispuu sõnul sümboliseerib parem naise ja vasak mehe kätt.

Pea on aga lapse oma seepärast, et iga inimese alustab oma maist teekonda lapsena, selgitas Õispuu.

Juhendaja Maire Põldma sõnul moodustavad Käeslas koos käivad puuskulptuuri huvilised ühe mõnusa pundi. “Et siukse ilmaga sealt (Hiiumaalt – toim) tulema hakata, peab midagi vägevat olema,” lisas ta ja märkis, et kõik huvilised on väga tublid. “Ikka on arenenud,” kiitis Põldma oma õpilasi. Tema sõnul sõltub tulemus paljuski ka tööriistadest, mistõttu ka Käeslas koos käivad puuskulptorid on hakanud üha rohkem tahtma endale n-ö meistrite riistapuid. Peamised tööriistad on puuskulptoritel mootorsaag ja lihvimismasin.

Lisaks oli avatud ka puuskulptuuride näitusmüük. Maive Õispuu märkis, et puuskulptuuride valmistamine on eelkõige hobi ja ühine huviga, kuid kui bensiiniraha saaks tagasi teenida, oleks juba hästi.

Print Friendly, PDF & Email