Riik hakkab Viidumäel allikasoid taastama (7)

Riik kavatseb taastada Viidumäe looduskaitsealal asuvate sookoosluste loodusliku veerežiimi, et tagada seal kasvavate kaitsealuste taimeliikide soodne seisund.

“Seal on haruldaselt väärtuslikud kooslused, mis väärivad päästmist,” ütles RMK looduskaitsespetsialist Ants Animägi, kelle sõnul hakkavad ilusad allikasood nõukogude ajal tehtud kuivendustööde tagajärjel mändidega kinni kasvama.

Eelseisvate tööde eesmärk on Viidumäe looduskaitseala allikate ja allikasoode, nõrglubjaallikate ja madalsoode elupaikade seisundit ohustavate kraavide sulgemine. Sood võtavad enda alla umbes 10% looduskaitsealast. Allikasoode omapärastesse kasvukohtadesse on püsima jäänud haruldased taimeliigid, millest tuntuim on saaremaa robirohi. Kahjuks on eelmise sajandi keskpaigas allikasoode piirkonda kaevatud ka kuivenduskraave, mille kuivendav mõju halvendab oluliselt kaitsealuste liikide kasvutingimusi.

“Kunagi plaanimajanduse tingimustes loodeti sealt saada vist tulundusmetsa, aga seda muidugi ei juhtunud,” rääkis Animägi, kelle sõnul algavad looduskaitsetööd kas 2016. või 2017. aastal. Tööd on plaanis teha projekti LIFE Springday raames.

Enne ümbruskonnas tehtud suuremaid II maailmasõja järgseid kuivendustöid oli kogu Saaremaa keskkõrgustiku läänejalam allikavööndist alates koos Suurissoo rabaga lageala. Tänapäeva metsaalad olid suures osas välja kujunenud 40 aastat tagasi.

Print Friendly, PDF & Email