Mis teeb õnnelikuks?

PETLIK ÕNN: Uurimistöö tulemusena jõudsid briti psühholoogid küllaltki üldtuntud tõeni – palju raha ja luksuses suplemine ei taga veel hingerahu ja õnnetunnet. DAILYMAIL.CO.UK

PETLIK ÕNN: Uurimistöö tulemusena jõudsid briti psühholoogid küllaltki üldtuntud tõeni – palju raha ja luksuses suplemine ei taga veel hingerahu ja õnnetunnet.
DAILYMAIL.CO.UK

Selgitamaks, millal tunneb inimene end päeva jooksul kõige õnnelikumana, küsitleti 2000 britti. Selgus, et alla veerandi vastanutest tundis end õnnelikuna enne keskpäeva. Enamik küsitletuist tundis end aga kõige kurvameelsema ja õnnetumana kell 11.17 esmaspäeva hommikul. Valdav osa neist sai oma optimismi siiski kella 14.35-ks pärastlõunal tagasi.

Uuringus osalenute meeleolu tõstsid nädala esimesel päeval selle alguses edukalt sooritatud tehingud (42%), spontaansed embused (40%) ja autojuhid, kes linnaliikluses viisakalt teed andsid (36%), kirjutab Londoni tabloid The Daily Mail.

47 protsenti küsitletuist tundis end õnnelikuna, kui neil õnnestus päeva jooksul teha kellelegi mõni heategu. Kuid ainult 27 protsenti küsitletuist püüdis kaaskodanikke rõõmustada suisa iga päev. Samas ärritas inimesi kõige enam, kui neid müksati kuskil järjekorras (75%), kui neile ei öeldud tehtud heateo eest aitäh (47%) ja kui neil oli tipptunni ajal raskusi ühistranspordist väljumisega (43%).

Psühholoogid on seisukohal, et kallid ja luksuslikud asjad, nagu näiteks suur elumaja, luksuslik puhkusereis või sõiduauto, ei tee inimest õnnelikumaks. Palju tähtsamat rolli mängivad meid ümbritsevad inimesed. Näiteks heatahtlik bussijuht, kes teil tööpäeva hommikul peatuses nina eest ära ei sõida, või töökaaslased, kes soovivad teile kena päeva algust. Eksperdid arvavad, et inimesed tunnevad end palju õnnelikumana, kui märkavad ja hindavad elu meeldivaid pisiasju, mida teised meie jaoks teevad.

Print Friendly, PDF & Email