Saaremaal pole lõhe röövpüüdjaid tabatud (3)

Kui Põhja-Eestis tegutseb lõhejõgedel lausa nii palju röövpüüdjaid, et keskkonnainspektsioonile appi tulnud vabatahtlikud peavad jõgede ääres öösiti vahti, siis Saaremaal selleks seni vajadust pole olnud.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer ütles Saarte Häälele, et Saaremaa lõhejõgedel ei ole praeguse seisuga röövpüüdjaid tabatud. Lõhe kudeperioodil hoitakse silma peal aga kokku umbes kuuel jõel ja jõesuudmel. “Ma olen veendunud, et röövpüüki on aastate jooksul üksjagu toimunud, kuid tahaks loota, et meie igapäevane töö on aidanud kaasa selle vähenemisele,” rääkis Haamer.

Haamer selgitas, et kuigi inspektsiooni töö on jaotatud erinevateks valdkondadeks, siis see ei tähenda, et inspektorid oma valdkonnast väljapoole ei vaataks. “Sellest lähtuvalt on Saare maakonnas vajadusel kogu büroo isikkoosseis seotud kalade kaitsmisega ja intensiivsematel perioodidel saame veel lisajõude mandril asuvatest büroodest,” märkis Haamer ja lisas, et sama kehtib ka muude valdkondade osas.

Saare maakonnas vabatahtlikke reididele otseselt kaasatud ei ole, rääkis Haamer, kuid lisas, et inimesi, kes on nõus osalema mitte ainult kalade kaitsmisel, vaid ka muudes keskkonnakaitse küsimustes, on küll. “Need vabatahtlikud on eeskätt tähelepanelikud kodanikud, kes märkavad keskkonda ohustavat tegevust ja edastavad meile infot kas siis otseste kontaktide kaudu või valvetelefonil 1313.”

Lõhe ja meriforelli on keelatud püüda siseveekogudest 1. septembrist 30. novembrini ning jõeforelli püügikeeld kehtib 15. septembrist 31. jaanuarini. Merest võib lõhet ja meriforelli püüda aastaringselt, välja arvatud jõgede suudmealadelt, kus väiksematel jõgedel on kalapüügi keelutsoon 500 meetrit, suurematel lõhejõgedel aga kuni 1500 meetrit.

Print Friendly, PDF & Email