Piheli restoran Skandinaavia tipus

Skandinaavia toidukriitikute koostatud põhjamaade mõjukaim gastronoomiaalane teejuht “White Guide” avaldas parimate restoranide edetabeli, kus teisel positsioonil asub Rootsi restoran, kus kolmandat aastat töötab saarlane Peeter Pihel.

Parimaks restoraniks tunnistas ajakiri Kopenhaagenis tegutseva restorani Noma, millele järgnes Peeter Piheli tööandja Fäviken Magasinet, mis tegutseb väikeses Rootsi kohakeses nimega Järpen.

Maksimaalselt võib restoran saada 100 punkti, millest 40 tuleb toidust ja ülejäänud 60 moodustavad teenindus, atmosfäär ja joogivalik. Kui võitja sai kokku 97 punkti (sellest 39 punkti toidu eest), siis Fäviken Magasinet pälvis kohtunikelt 96 (39) punkti.

Esmakordselt jõudsid ajakirja hindamisele ka 25 Eesti restorani. Eestist sai kõrgeima tunnustuse Pädaste mõisa restoran Alexander, mis ainsana Eesti restoranidest tunnistati rahvusvahelise meistriklassi vääriliseks. Alexander sai kokku 85 punkti (36), olles samal pulgal Soome parimaks hinnatud restoraniga Olo (Helsingis). Restorane hindasid põhjamaade mainekad toidukriitikud, kes pole ühegi restoraniga seotud.

Meistriklassi vääriliseks hinnati pealinnas toimetavate saarlaste Ranno Pauksoni ja Martin Meikase restoran Ö (83 punkti)

Print Friendly, PDF & Email