Hiina professor soovitab mitmemehepidamist

JÄLGIVAD KADEDUSEGA: Hiina majandusteadlaste arvates saavad vaid väga jõukad noormehed praegu endale naisevõttu lubada. Põhjus on lihtne – seni kehtinud perepoliitika tõttu on riigis tekkinud abieluealiste noorte naiste põud, mis on pruutide hinna üles kruvinud.  NYTIMES.COM

JÄLGIVAD KADEDUSEGA: Hiina majandusteadlaste arvates saavad vaid väga jõukad noormehed praegu endale naisevõttu lubada. Põhjus on lihtne – seni kehtinud perepoliitika tõttu on riigis tekkinud abieluealiste noorte naiste põud, mis on pruutide hinna üles kruvinud.
NYTIMES.COM

“Üks naine ja mitu meest. See oleks kõige õigem lahendus probleemile, mille nüüdis-Hiinas on tekitanud abiellumiseas meeste ülekaal,” arvab Hiina idaosas asuva Zhejiangi provintsi ülikooli majandusteaduste professor Xie Zuoshi.

Hiljuti levitas professor oma ettepanekut seada sisse mitmemehepidamine internetis, kirjutab Ameerika ajaleht The New York Times (NYT). Lehe andmetel olevat professor veel märkinud, et ka geimeeste abielude legaliseerimine oleks kiiduväärt idee. Tõsi, see ettepanek oli tema artiklitest hiljem eemaldatud.

Demograafilised prognoosid näitavad, et juba aastaks 2020 on Hiina Rahvavabariigis ühtekokku 30 miljonit guanggun’i (otseses tõlkes “paljad oksad”) – nii nimetatakse Hiinas poissmehi. See on nüüd 1979. aastal kehtestatud sündimuse kontrolli poliitika tagajärg.

Sellega lubati Hiina peredel soetada vaid üks laps. Enamasti eelistasid lapsevanemad poisse. Nüüd ongi Hiinas 100 vastsündinud tüdruku kohta pea 118 poissi.

Vahemärkusena olgu siinkohal lisatud, et mõned nädalad tagasi muutis Hiina valitsus oma senist jäika perepoliitikat. Nüüd on hiina peredel lubatud saada rohkem kui üks laps.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest.

Print Friendly, PDF & Email