Alunaut tegi Saksamaa messil kaupa

SAARLASED MESSIL: Meelis Aaslaid ja Peeter Sääsk said vahel mahti ka jalgu sirutada. MARK MURU

SAARLASED MESSIL: Meelis Aaslaid ja Peeter Sääsk said vahel mahti ka jalgu sirutada.
MARK MURU

Läinud nädalal toimus Hamburgis Saaremaa väikelaevaehitajate jaoks üks oluline mess – Hanseboot 2015. Kui üks meie laevaehitajaist tegi messil kohe kaupa, siis teine pidas messil toimunut tavapäraseks.

Alunaudi tegevjuht Mark Muru ütles, et ühe paadi said nad kohapeal tõepoolest müüdud. “Käsiraha lubati juba järgmisel nädalal teele panna,” märkis Muru. Müügiks läks Hansebootil üks nende “merevõrridest”, praegustest suurim – AC-16. “See AC-16 oli meil seal messil esimest korda, oligi nagu esmaesitlus ja paistis, et rahvale väga meeldis,” tähendas ta.

Muru tõdes, et kontakte said nad messilt tublisti, kuid nüüd tuleb kõigi nendega tegelema asuda – koostada pakkumised ja laiali saata.

Seega lootust on, et kaupa saab tehtud veel nii mõnegi alusega. Enne Mark Muru aga hõisata ei taha, kui arved on välja saadetud, neil allkirjad all ja raha samuti arvele laekunud. Üldjoontes jäi ta messiga igatahes rahule.

Saare Paadi jaoks oli mess tavapärane, esitleti jahtlaeva Saare 38. “See jaht oli juba varem müüdud ja omanikule üleandmine planeeritud pärast messi,” selgitas Saare Paadi tegevjuht Peeter Sääsk.

Mess ise tundus tema sõnutsi natuke kahanenud olevat. Veel tundus talle, et kasvanud on taanlastest külastajate osakaal. Messil Saare Paat ühtegi alust maha ei müünud. “See võtab aega, nagu alati,” nentis Sääsk.

EAS tegi kolm aastat järjest Eesti laevaehitajate ühisstendi Hamburgi messil, nüüd teeb ta sama asja Düsseldorfi messil. Et aga Hanseboot on Eesti laevaehitajate jaoks oluline mess, langetas Eesti väikelaevaehituse liit otsuse, et tänavugi minnakse sinna oma kulu ja kirjadega ühisstendiga.

Sääsk nentis, et nn ühistegemist peab veel õppima ja harjutama. “Mõned ikka loodavad, et kui ühiselt teha, siis ehk keegi teeb kõik asjad ära,” märkis ta. “Et kaval on natuke kõrval seista ja siis sellest kõigest kasu saada. Aga jah, tänu ühistegemisele saime võimalikest kõige soodsama ruutmeetri hinna.”

Saaremaalt käis Hansebootil ka Saarte Liinid, et tutvustada oma sadamaid. Ehkki Luksusjaht ametlikult oma nime all messil väljas polnud, oli nende esindaja Mark Muru sõnutsi siiski kohal.

Print Friendly, PDF & Email