Mardisandid põlgasid õunad ära (14)

Teisipäeval oli mardipäev. Mujal maailmas tähistatakse mardipäeva 11. novembril, püha Martini surmapäeval. Meil on mardipäev 10. novembril ehk Martin Lutheri sünnipäeval. Mõlemad pühamehed olid vaeste ja kerjuste kaitsjad ja toetajad.

Praktiliste eestlaste jaoks oli mardipäeva paiku aeg põllutööd lõpetada ja asuda talviste tööde juurde. Kerjavaid ja koledaks tehtud nägudega mardisante võiks aga seostada hingedeajaga. Viljaõnne ja muude heade soovide eest tasuti neile maiustuste ja muu suupärasega. Sularaha oli talus tavaliselt vähe ja seda santidele ei antud.

Tänapäeva mardid on aga tunduvalt nõudlikumad. Facebooki avalikus grupis “Hoolin Orissaarest” kurjustas kasutaja Margit kohalike “santidega”, kes annetatud õunad õue peale laiali loopisid.

“Mardisandid, kes te eile Orissaares ringi jooksite! Miks te oma õunad mööda muru laiali loopisite? Korjasin need kokku. Hea, et te neid vastu majaseina ei loopinud. Aga järgmisel aastal mõelge, kas te peate jooksma, kui te õunu ei taha,” pahandab Margit.

Temaga nõustub kasutaja Katrin, kes oli samuti tänapäeva martides pettunud. “Vaatamata koolis tehtavale selgitustööle minnakse paraku ikka saama peale välja. Sobivad vaid kommid ja raha. Ja kes rohkem kokku kahmab, see uhkem on. Kurb,” leiab Katrin.

Tegelikult tuleks mõelda, kas sellisel taluühiskonnast pärineval tähtpäeval on veel 21. sajandil kohta. Või asendab selle kõrvitsapüha halloween?

Print Friendly, PDF & Email