Külavanem soovib Laheküla bussiliikluse muutmist (1)

MURE: Külavanem Urmas Kiieri sõnul ei jõua Laheküla lapsed praeguse bussigraafikuga õigeks ajaks kooli. Tambet Allik.

MURE: Külavanem Urmas Kiieri sõnul ei jõua Laheküla lapsed praeguse bussigraafikuga õigeks ajaks kooli.
TAMBET ALLIK

Lääne-Saare valla Laheküla külavanem Urmas Kiier palub muuta linnaliini bussi number 2 marsruuti ja graafikut, et parandada nii koolilaste kui ka täiskasvanute liikumisvõimalusi küla ja Kuressaare linna vahel.

Vallavalitsusele saadetud avalduses selgitab Kiier, et Lahekülas elavad lapsed ei jõua õigeks ajaks kooli. Hommikul on hilinemine siiski minimaalne, seevastu kojujõudmisega pärast lõunat, kui tunnid lõppevad, on nii, et “peab olema kiire jooksja, et jõuda Tooma poe juurde bussi peale”.

Kiier pakub, et buss võiks Smuuli tänavalt pöörata Pikale tänavale, sõita läbi Vanalinna kooli juurest, siis Kopli ja Aia tänava kaudu Kihelkonna maanteele, sealt keerata pärast silda Lahe teele, Lahe tee lõpust paremale Kuressaare ringteele, kuhu tuleks teha üks või isegi kaks peatust. Edasi Kuressaare ringteelt taas Kihelkonna maanteele, ehituspoe juures peatus ja pärast seda veel kaks peatust kuni kiviraietöökojani.

“Suuri tööstusi bussiliinile enam ei jää ja arvan, et põhirõhk oleks sellel liinil Laheküla külarahva teenindamisel. Inimesed ehitavad oma sealsed suvilad ümber aastaringseteks elamisteks – noori on külasse tulemas küll,” märgib külavanem.

Praegu on bussiliiklus tema sõnul halvasti korraldatud, bussiajad ei sobi ja lastel on keeruline linnast Lahekülla või Lahekülast linna saada. “Paljud lapsed käivad ringides, tunnid lõppevad erinevatel klassidel eri aegadel. Külas on palju noori, ainu­üksi minu talus on seitse lapselast. On oluline, et lapsed saaksid ilusti kooli ja normaalselt koolist koju, mitte ei peaks arvestama, et päeval tuleb buss Laheküla poole 13.30 ja järgmine alles 16.30,” selgitab Kiier.

Laupäeval, pühapäeval ja riiklikel pühadel on kõnealuse liini graafik külavanema hinnangul aga päris mõttetu – hommikul on pikk vaheaeg, õhtul väljub viimane buss Lahekülast kell 19. Kui tahaks minna teatrisse või lihtsalt linna, siis saab tagasi ainult jala või taksoga. Noored liiguvad ikka üheksa-kümneni väljas, tõdeb Kiier ja lisab, et inimesed on olukorraga leppinud, kasutades võimaluste piires oma liiklusvahendeid. Ometi kurdavad paljud, et tunnevad puudust normaalsest bussiliiklusest.

Lääne-Saare vallavalitsusest teatati Saarte Häälele, et Laheküla külavanema pöördumine edastatakse kaaskirjaga Saare maavalitsusele kui maakonna bussiliikluse korraldajale.

Print Friendly, PDF & Email