Jõulud lossis tulevad aromaatsed ja vürtsikad

Sel talvel viib jõuluaeg Kuressaare linnuse külastajad viie sajandi tagusesse lossikööki, kus piiskopile pühadetoitu vaaritatakse.

“Seekord ootame jõuluajal külla väikeseid ja suuri aadlipreilisid ning rüütleid,” ütles projektijuht Elli Tänavots, Saaremaa teatri juhatuse esimees. Tänavused jõuluetendused, õigemini osalusetendused, sünnivadki SA Saaremaa Turism, Saaremaa muuseumi ja Saaremaa teatri koostöös.

Kui seni on jõulud viinud publiku mõisasse, talutaresse ja nn nõukaaega, siis seekord leiab publik end 1550-ndate aastate, piiskopiaja lõpust.

“Kuna näidendi tegevus toimub lossis, soovisin, et üks osaline oleks see loss,” rääkis näidendi autor ja lavastaja Merle Rekaya.

Tema näidendi tegevus ei toimu aga piiskopi jõulusöömaajal, vaid näitab selle ettevalmistusi köögis. “Olen 20 aastat töötanud õpetajana ega saanud üle ega ümber sellest, et näidendis oleks õpetlik iva,” ütles Rekaya.

Nii teeb etenduse publik lähemat tutvust vürtsidega. “Tol ajal, keskaja lõpus, saabus Hiinast ja Aafrika maadest piiskopi ja mõisnike söögilauale igasugu põnevaid vürtse,” tähendas Rekaya.

Tänavots lisas, et täiskasvanute gruppidele mõeldud etendustel on oma koht vürtsidega maitsestatud kuumal joogil. “Alkoholi me ei paku, küll aga erinevaid maitsenüansse,” lubas Tänavots.

Ega siis publik ainult pealtvaatajaks jää – mängitakse vahvaid mänge ja lauldakse laule. Kes soovib, saab selgeks õppida mõne loitsugi: jõulunäidendi teksti on põimitud Lääne-Eesti ja saarte loitsud, mille autor leidis Mare Kõiva doktoritööst.

Lapsed saavad aga köögis ise midagi magusat valmistada. “Mis see magus on, jäägu praegu saladuseks,” sõnas Rekaya.

Et etendustele veelgi ajastuhõngu lisada, esitavad Kuressaare muusikakooli vanamuusikaansambli Rondo liikmed 15.–16. sajandi muusikat.

SA Saaremaa Turism juhatuse liikme Angela Nairise sõnul tegi varasemate aastate jõulutükkide lavastaja Frantšeska Vakkum väga tublit tööd. “Tema tegutseb aga peamiselt mand-ril,” tõdes Nairis. “Kindluse mõttes on parem, kui etendused valmivad koostöös kohalikega – seepärast langeski meie valik Saaremaa teatrile.”

Nairise hinnangul on Saaremaa muuseumi töötajaist olnud jõuluetenduste lavastamisel palju abi. “Nemad on meile lahkesti igal sammul appi tulnud ja muuseumi kogudesse kuuluvaid esemeid kasutada lubanud,” rääkis Nairis.

Esietendus tuleb 13. detsembril, viimane etendus aga on 9. jaanuaril. Suur osa 28 etendusest on ettetellimisega ning mõeldud lasteaia- ja koolilastele ning asutuste-ettevõtete töötajatele ja seltskondadele. “Praeguse seisuga on lapsi tulemas 432,” märkis Tänavots.

Avalikkusele mõeldud etendused – iga päev kaks – on kavas 27., 29. ja 30. detsembril.

Etenduste piletid tulevad müügile novembri keskel.

Print Friendly, PDF & Email