Karjäärikoolis saab õppida teoreetikutelt ja praktikutelt (1)

6karjaar

Kolmandat hooaega Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumi (KTG) ruumes tegutsev karjäärikool pole teps mitte ainult oma kooli õppureile, vaid kõigile tööealistele karjäärihuvilistele inimestele.

KTG direktor ja karjääriõppe edendaja Ly Kallas märkis, et karjäärikooli moto kõlab: “Õpime teiste kogemustest.” Karjäärikooli formaat on üles ehitatud väga lihtsalt – iga kord on mingil kindlal teemal kõnelemas üks teoreetik ja tema kõrval võimalusel ka praktik.

“Kui räägime praegu näiteks Saaremaalt väljarände vähendamisest, siis meie väike kool püüab natukene ka oma karjäärikooli läbi inimesi siin hoida. Anda mõtteid ja ideid just nendele, kes on võib-olla töö kaotanud või tunnevad, et ei ole end siinsel tööturul leidnud,” rääkis Kallas.

“Kuulates inimeste lugusid, oleme saanud kinnitust sellele, et Saaremaalgi on hea tahtmise juures ning üksteist julgustades ja koostööd tehes võimalik endale ise töökoht luua.

Karjäärikooli loengutel käiakse ka lihtsalt huvitavaid inimesi kuulamas ja ennast erinevates valdkondades täiendamas, motiveerimas.”

Vanuse ülempiiri seatud ei ole

Kolm hooaega tagasi sai karjäärikool alguse tegelikult kaudselt tänu väärikate ülikoolile. Seda just sedapidi, et KTG õppurid uurisid, kas nemadki võivad väärikate ülikooli loenguid kuulama minna. “Kindlasti nad olekski võinud sinna minna, aga selle küsimuse peale tekkis meie juhtkonnal mõte, et miks me ei võiks pakkuda midagi eraldi ka noorematele,” meenutas Ly Kallas. Nõnda saigi omaette loengutesari loodud.

Kuna KTG astus just tol ajal ka karjääriõpet edendavate koolide võrgustiku liikmeks, siis tundus, et karjäärikool on sellele loengusarjale igati sobiv nimetus.

Karjäärikooli kuulajaskonna moodustavad kahekümneaastased ja vanemad. Vanuse ülempiiri ei ole seejuures seatud. “Praktika on näidanud, et karjäärikoolis käivad meil inimesed vanuses 20–60,” märkis Kallas. Igas loengus on keskeltläbi kohal kuni 30 inimest. Mõeldud on karjäärikool sisuliselt kõigile – nii Kuressaare linna kui ka kogu Saare maakonna elanikele. “Oodatud on kõik, keda teemad huvitavad.”

Teemade valimisel on püütud mingil määral arvestada ka nende päevakajalisust. Kui mõnd varasemat juba läbitud teemat mainida, siis meenub Ly Kallasele kohe “Naised ja karjäär – kuhu panna pere?”, kui kõnelemas käis peaministri büroo juht Kairi
Uustulnd.

Kaugtööst on käinud rääkimas nii Asko Berens kui ka Kadri Kallas. Seegi on praegusel ajal päevakajaline teema, mis aitab inimesi Saaremaal hoida. Sest miks siit siis ära minna, kui palgatööd on võimalik teha ka n-ö kaugtööna.

Saaremaalt võrsunud moelooja Piret Puppart on pajatanud karjäärikoolis oma kogemustest, unistustest, karjäärist ja moest. Turvalisuse teemadel on rääkinud Kalle Laanet, perefirmas tegutsemisest Koit Kelder. Erinevatel hooaegadel läbitud teemad on kirjas KTG kodulehel. Kõik kutsutud lektorid on alati tulnud hea meelega. Seni pole keegi öelnud, et ei taha või ei saa.

Karjäärikooli järgmine loengupäev on juba järgmise nädala algul ja siis tuleb karjäärihuviliste ette Piret Pihel, Saaremaa arenduskeskuse juhataja, kes pajatab meretargast saarlasest ja merega piiratud mõtlemisest.

Praktikuna tuleb kohale noor ettevõtja Kati Mäekallas, Good Mood Food OÜ omanik, kelle teemaks on sedakord ettevõtlus kui elustiil.

Karjäärikooli tohib alati tulla

Tagasiside on karjäärikoolis osalejailt olnud senimaani väga hea. On neid, kes on kohal käinud kõik senised hooajad, aga alati on ka uusi kuulajaid. Seda Ly Kallase kinnitusel kindlasti pelgama ei pea, et kui varem pole loengutes käinud, ei tohiks nüüd mistahes hetkel liituda. Tohib ikka.

Eelnevalt peaks end kooli sekretäri juures registreerima ning siis jääbki üle vaid õigel ajal kohale ilmuda. Endast saab märku anda kas meiliaadressil sekretar@ktg.edu.ee või telefonil 45 55 051.

Karjäärikooli järgmine loeng toimub esmaspäeval, 9. novembril kell 18.

Print Friendly, PDF & Email