Ametikooli õpilased kaunistasid Sõmera Kodu (1)

NOORED KUNSTNIKUD: Kristi Jaago ja Indrek Vakrõõm koos kursusekaaslastega tõid Sõmera Kodusse rõõmu ja värve. TAMBET ALLIK

NOORED KUNSTNIKUD: Kristi Jaago ja Indrek Vakrõõm koos kursusekaaslastega tõid Sõmera Kodusse rõõmu ja värve.
TAMBET ALLIK

Kuressaare ametikooli dekoraator-stilisti eriala neljanda kursuse õpilased maalisid Sõmera Kodus puhkeruumi helgemaks ja avaramaks.

Sõmera Kodu juht Helle Kahm ütles Saarte Häälele, et Sõmera Kodus on juba mitu aastat küpsenud plaan teha koostööd Kuressaare ametikooli disainiõpilastega. “Mõtlesime, et oleks tore, kui nad oma lõputöö või mõne muu praktilise töö teeksid koostöös Sõmera Koduga ehk siis aitaksid elavdada meie avalikke tubasid klientide majades. Tooksid siia natuke värvi ja rõõmu,” selgitas Kahm.

Sel aastal võttis disaini õppesuuna kutseõpetaja Anna Sui mõttest kinni ja külastas Sõmera Kodu koos õppegrupiga. “Käisime majades, selgitasin neile erihoolekande olemust ja seda, kuidas inimesed hooldekodus elavad ning selle põhjal nad oma koolitöö tegidki,” rääkis Kahm. Sõmera Kodu kaasati ka kavandi valimisse. “Valisime välja Indrek Vakrõõmi töö ja siis soovitasime sinna juurde veidi loomakesi lisada,” rääkis Kahm lõpliku kavandi kujunemisest.

Disaini õppesuuna kutseõpetaja Anna Sui selgitas, et maal, mis ühe Sõmera Kodu klientide maja puhkeruumi nelja seina kaunistab, on õpilaste lõpueksami praktiline osa. Varasemad dekoraator-stilisti eriala lennud on eksami praktilise osa raames teinud ühe kultuurikeskuses toimunud aktuse kujunduse ja reklaamvideo. “Nüüd on siis ruumikujundus,” sõnas Sui. Seinamaali kallal töötas kümme õpilast.

“See on niisugune paras katsumus õpilastele. Näevad, et pisikest lõuendit maalides on hoopis teised probleemid kui suurelt seinale tehes,” selgitas Sui ja lisas, et paaril õpilasel oli siiski ka juba varem seinamaali tegemise kogemus olemas.

Õpetaja Sui märkis, et keskkond on Sõmeral väga eriline. «See kohutas ausalt öeldes algul meid kõiki ära,” tõdes ta. Anna Sui lisas, et eelnevalt valmistuti ka ette ja uuriti näiteks kunstiteraapia erinevaid võimalusi, kuid tegelik vahetu kokkupuude hooldekodus elavate inimestega on siiski midagi muud.

Kavandi autor Indrek Vakrõõm ütles, et kui ta esimest korda puhkeruumi külastas, tundus seal väga umbne ja palav: “Mõtlesin, et muudaks selle avaramaks ja viimasel hetkel tuli idee kasutada jaapani motiive.” Nii võibki seintel näha näiteks punaseid kirsiõisi, Fuji mäe motiivi ja muudki, mis Jaapaniga seostub. “Ma olen väga rahul sellega, kuidas kõik soovitasid uusi ideid ja panid n-ö iseenda pildile,” selgitas Vakrõõm, viidates, et koostöös sündinud maalil võib märgata erinevaid stiile. “Kui täna siia tuppa astusin, oli juba hoopis kergem,” tõdes Vakrõõm, et tuba ei mõjunudki enam rõhuvalt.

Print Friendly, PDF & Email