Ulvi Põld: kultuuritöös on oluline olla oma paikkonna inimeste jaoks olemas

TANTSUPEOLE: Motiveeritud kultuuritöötaja mõtetega järgmises suves “Heinaliste” tantsu rehaga. Tants on kavas vabariiklikul naiste tantsupeol “Mehe lugu”, mis toimub 2016. aasta suvel Jõgeval. Peole minnakse naisrühmaga Kabujalake.  MERIKE LIPU

TANTSUPEOLE: Motiveeritud kultuuritöötaja mõtetega järgmises suves “Heinaliste” tantsu rehaga. Tants on kavas vabariiklikul naiste tantsupeol “Mehe lugu”, mis toimub 2016. aasta suvel Jõgeval. Peole minnakse naisrühmaga Kabujalake.
MERIKE LIPU

Persoonilugude rubriik jätkub. Olen jõudnud järjega kolmanda särtsaka Lääne-Saare valla kultuuritöötajani. Sel korral istub minu vastas Lümanda kultuuritöötaja Ulvi Põld.

 

Lümanda kultuurimajja jõudes kuulen muusikat, naisterahva valju häält ja jalgade tatsumist – Ulvil on parasjagu käsil rahvatantsurühma juhendamine. Kui tantsutrenn läbi saab, istutakse laua taha – kahel naisel tantsurühmast on sünnipäev,   seda tähistatakse ikka pidulikult. Ka mind kutsutakse lauda. Kasutan juhust ja uurin Ulvi kohta. Algul on naised kidakeelsed, aga õige pea hakkab jutt jooksma.

Ulvi on nende sõnul väga täpne inimene. Tantsutrennis peab olema korralik ja kõik tantsud tuleb selgeks saada. Raudne reegel on, et trennis rääkida ei tohi – jutuajamise koht on enne ja pärast trenni. Naiste sõnul on Ulvi andekas ja universaalne inimene: laulab, mängib pilli, näitleb. Pühendunud kultuuriinimesena tunneb kella ja on väga hea organiseerija, oskab planeerida ja asju ette näha. Tegeleb ka noortega ja oskab nendega väga hästi suhelda.

Ulvi ise iseloomustab end järgmiselt: “Olen väga emotsionaalne inimene, see on ühelt poolt minu pluss, teiselt poolt miinus. Emotsioonide ajel kipun vahel üle pulbitsema. Olen koostööaldis ja otsekohene. Ma ei ole hämaja – meeldib selgus, konkreetsus ja täpsus.”

Ulvi suur armastus on rahvatants, mille vastu hakkas ta huvi tundma juba koolipõlves. 1972. aastal, 14-aastasena käis Ulvi Kihelkonna kooli tantsurühmaga esimest korda vabariiklikul tantsupeol. Sealt see pisik külge hakkaski. Ulvi sõnul oli neil armas ja hea tantsuõpetaja. “Mul on olnud väga häid õpetajaid, suunajaid, kellele olen südamest tänulik,” lisab ta.

Ulvi leiab, et kultuuritöös on oluline olla selle paiga inimeste jaoks olemas. On hea näha, et rahvamaja on aktiivses kasutuses. Olenemata east ja vanusest tullakse ja tegutsetakse rõõmuga.   Ulvi on tänulik, et saatus teda aastakümneid tagasi Lümandasse tõi: “Siin on imelised inimesed, imeline paikkond ja tohutult sügavad kultuuritraditsioonid.”

Ulvi põhimõte on hoida kohalikke kultuuritraditsioone jätkusuutlikena: “Tänu Lümanda kandi tegusatele ja aktiivsetele inimestele oleme üheskoos hästi hakkama saanud,” nendib ta.

Töös motiveerivad Ulvit päikselised inimesed ja kordaläinud üritused – need annavad hingele tuge ja on edasiviiv jõud.

Väga eredana on Ulvile meelde jäänud möödunud suve suursündmus, mille emotsioonid tõid Ulvi sõnul pisarad silma. Nimelt tähistas Lümanda näitering oma 90-ndat sünnipäeva, mille puhul tehti suur vabaõhulavastus, Aadu Hindi “Kotermann ehk Rummu Jüri Kihnu Jõnni MANNI peal”. Suve läbi olid paarkümmend supertoredat näitemängutegijat aktsioonis. Etendused toimusid Karalas Mardi talu õuel laeva peal. Pika ja töömahuka prooviperioodi pidasid näitlejad Helle Kesküla käe all vapralt vastu ja tulemus oli fantastiline.

“Aitäh, vapustav näitemängu seltskond! Aitäh, Mardi talu pererahvas, meie seltskonda oma pereliikmeteks võtmast. See oli selline emotsioon, mis annab siiani positiivset laengut!” kinnitab Ulvi. Siinkohal annab ta ka teada, et Lümanda näitering pakub teatrielamusi ka järgmisel suvel, 25. juunil ja 1.–3. juulil.

Ulvi üritab end tööst välja lülitada ja teisele lainele viia, pühendudes oma lastelastele, keda on tal kokku neli. Vaba aega tuleb kultuuritöötaja sõnul kõvasti planeerida ning kui seda on, siis meeldib talle see aeg oma kodus veeta. “Mulle meeldib lihtsalt õues toimetada, oma aias nokitseda. Lihtsalt olla,” lausub ta.

Ulvi leiab, et tema kolleegid, Saare maakonna kultuuritöötajad, on superinimesed ja suurepärased motivaatorid. Oma kolleegidele soovitab ta leida igas päevas väike ime, mis aitaks “tassikest täita”. Ning kultuuritöötajad on Ulvi sõnul Saare maakonna suur varandus.

Jah, olete küll üks suur varandus! Kohtumine Ulviga oli sama maagiline nagu Lümanda kant ise.

Merike Lipu

merike.lipu@laanesaare.ee

Print Friendly, PDF & Email