Orissaare pereansamblite festivalil võidavad kõik

Eeloleval laupäeval toimub Orissaares neljas pereansamblite festival, kuhu on oodatud kõik, kes vähegi end perekonnaks nimetavad ega pelga publiku ette astuda.

Festivali korraldaja Martti Nõu nentis Kadi raadiole antud usutluses, et ega ta päris täpselt mäletagi, kuidas tal kunagi mõte säärane festival ellu kutsuda tekkis. Kuskilt see mõte tuli ja festival sündiski. “Nüüd on ta mõne aja juba tiksunud ja päris muhedaks traditsiooniks kujunenud,” tähendas ta.

Festivalil on ansambleid, kes on seal igal aastal esinenud ja tõenäoliselt tulevad kohale ka tänavu. Mõõduvõttu festivalil pole ehk kedagi teistest paremaks või halvemaks ei tunnistata – kõik pereansamblid on ühtviisi head.

“Ses osas pean kurvastama neid, kes lootsid tulla ja teistele pika puuga ära panna. Keegi esikohta ei saa, aga võidavad kõik, kes esinema tulevad,” kinnitas Martti Nõu.

Festival on pühendatud veidi ka isadepäeva tähistamisele – on see ju korraldaja sõnutsi üks tore koguperesündmus.

Nõu tõdes, et paraku ei tihka pereansamblid alati välja tulla. “Inimestel on enesekriitika päris kõrge. Hoolega mõeldakse järele,” tõdes ta. Nõnda võetaksegi sel aastal esinejate registreerimist n-ö vabalt, pole tarviski end kindlasti eelnevalt kirja panna. “Algul oli suur hirm, et kui me registreerimist ei tee, äkki siis esinejad ei mahu äragi, aga praegu oleme vaadanud, et iga kord pean potentsiaalsed pereansamblid ikka läbi helistama ja julgustama neid välja tulema,” rääkis Nõu. “Mõnel perel aitan ka välja mõelda, mida nad võiksid koos teha,” tunnistas ta.

Muusikakooli direktorina teab Martti Nõu kohalikke inimesi ja nende musikaalsust üsna hästi. “Muusikakooli õpilaste peredes on muusikalised oskused täitsa olemas. Lapsed õpivad muusikat ja ka vanemad on sageli muusikat kas õppinud või lihtsalt teinud.”

Kui julgust üheskoos välja tulla napib, ongi festivali korraldaja eelnevaks julgestajaks ning alati on esinejaid piisavalt olnud. Nautinud on festivali pärast kõik – nii esinejad kui ka publik.

Mingeid eritingimusi esinema tulekuks pole, ette võiks aga valmistada kaks-kolm numbrit. Seda, mitu liiget või millises “formaadis” pere peaks olema, ei ole sätestatud. Samuti pole kindlalt paika pandud, et ansamblil peaksid alati pillid kaasas olema. “Julgustan igasugu julgeid asju tegema, piiridest välja mõtlema – kasutama nt karaoke põhjasid, tegema oma etteastet play back-stiilis, võib ka video taustaks panna. Laske oma loovus vabaks!” julgustas Nõu.

Orissaare pereansamblite festival algab laupäeval kell 14 Orissaare kultuurimajas.

 

Print Friendly, PDF & Email