Opositsioon jätkas vaikivat vastupanu (16)

VAHERAHU SÕLMIMINE: Pärast istungi lõppu surusid volikogu liige Jaanus Tamkivi ja linnapea Madis Kallas sõbralikult kätt. Kumbki mees ei eita Slupi ristmikku rekonstrueerimise vajalikust. Juriidilistes küsimustes jäid nad aga eriarvamusele. TAMBET ALLIK

VAHERAHU SÕLMIMINE: Pärast istungi lõppu surusid volikogu liige Jaanus Tamkivi ja linnapea Madis Kallas sõbralikult kätt. Kumbki mees ei eita Slupi ristmikku rekonstrueerimise vajalikust. Juriidilistes küsimustes jäid nad aga eriarvamusele.
TAMBET ALLIK

Kuressaare linnavolikogu eilsel erakorralisel istungil võeti linna 2015. aasta I lisaeelarve koalitsiooni poolthäältega vastu. Opositsioonisaadikud hääletamisel ei osalenud.

Kuigi volinik Jaanus Tamkivi soovis eelarvest välja jätta Slupi ristmiku kohta käiva punkti, leidis linnasekretär Eero Lapp, et muudatusettepanekud oleks tulnud esitada kirjalikult, mida aga ei tehtud. Seega võeti terviktekstina II lugemisele pandud lisaeelarve 11 häälega vastu.

Linna rahandusnõunik Mai Takkis selgitas pärast istungi lõppu, et lisaeelarve menetlemisega üritati siduda hanget, lepingut ja väljamakseid.

“Lisaeelarve seisukohalt, millega otsustatakse, millistele objektidele ja tegevustele linna eelarvest raha eraldatakse, on kogu protseduur olnud õige,” selgitas ta. “Leping sõlmiti tõepoolest enne lisaeelarve kinnitamist. Septembrikuu volikogus kinnitamisel oleks olnud vahe paar päeva, nüüd on see veninud pikemaks. Tänasel päeval on ka rahastamine õiguslik,” kinnitas Takkis.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Jaanus Tamkivi arvates oleks nimetatud punkt siiski tulnud eelnõust välja võtta. “Asjad oleks tulnud selgeks rääkida ja alles siis otsus vastu võtta,” ütles ta.

Küsimus ei ole Tamkivi sõnul hanke korraldamises ega väljamaksete tegemises, vaid kohustuste võtmisest lepingu sõlmimisel. Slupi ristmiku ehitamisel võttis linnapea Madis Kallas oma allkirjaga linnale 700 000-eurose kohustuse, ilma et tal seda raha oleks olnud.

“See on volituste ületamine, mida ta poleks tohtinud teha,” väitis Tamkivi. “Selle objekti vajalikkust pole keegi vaidlustanud. Ootame revisjonikomisjoni tellitavad analüüsid ära ja siis vaatame, mis edasi teha,” ei lugenud Tamkivi teemat veel lõpetatuks.

Ehituslepingule allkirja andnud Kuressaare linnapea Madis Kallas ei kahelnud juristide poolt ette valmistatud dokumendi seaduslikkuses.

“Küsitavusi tekitab vaid see, et linnavalitsuse juunikuu otsusele oleks pidanud järgnema volikogu luba,” tunnistas Kallas. Tema sõnul töötatakse selle nimel, et tulevikus selliseid juhtumeid vältida. “Aega tagasi pöörata ei saa, kuid tulevikus me enam ilma selge rahastuseta otsuseid ei tee,” lubas linnapea.

Print Friendly, PDF & Email