JUHTKIRI: Kuni su küla veel elab, elad sina ka…

…ütleb üks tuntud laul. Võiks aga öelda ka nii: kuni sa ise elad (ehk tubli ja tegus oled), elab su küla ka.
Isegi siis, kui küla asub keskusest kaugel ääremaal, ei pruugi see sugugi olla hääbuv küla.
Häid näiteid on võtta siitsamast Saaremaalt: tänavusel üle-eestilisel konkursil aasta küla tiitli pälvinud Leedri ja 2013. aastal rahvalemmikuks kuulutatud Karala.
Kumbki küla poleks nii ilus ja korras, kui seal ei elaks inimesed, kelle jaoks on oluline, et küla areneks, et seal oleks hea elada. Miski ei juhtu ju iseenesest – et külaplats saaks uued kiiged ja seltsimaja soojapidavad aknad, tuleb nuputada, kust selleks raha hankida. Et teeääred saaksid prahist puhtaks, on hea, kui talgutel osaleb nii palju rahvast kui vähegi võimalik. Jätkuks eestvedajail vaid jaksu.
Suure valla puhul on oluline, et vallamajja jõuaksid ka äärealade külade mured ja rõõmud. Ehk aitab sellele kaasa külavanemate ja külaseltside esindajate ümarlauad, millega neljapäeval Nasval algust tehti.

Print Friendly, PDF & Email