Volga ja veeämbri kokkupõrge Aafrika rannikuvetes

ELUGA PÄÄSENUD: Kopli meeskond tuli kokkupõrkest hiigelpuitlastilaevaga eluga välja. erakogu

ELUGA PÄÄSENUD: Kopli meeskond tuli kokkupõrkest hiigelpuitlastilaevaga eluga välja.
ERAKOGU

Kolmkümmend aastat tagasi olid perestroika ja avalikustamine Eesti NSV-s küll juba alanud, kuid siiski said Saaremaal vaid vähesed 1985. aasta hilissügisel teada, et saarlaste kalapüügilaeva kokkupõrkes hiigelsuure puistlastilaevaga võinuks elu Neptunile jätta kaks tosinat meest.

Saare Kaluri püügilaev SRTR-9078 Kopli oli kalavetel Aafrika läänerannal 1. novembrist 1985. Püügirajooni lähim riik oli Maroko ja Mauritaania vahel meist 15 miili kaugusel näha olev Lääne-Sahara. Selle rannavetes peremehetsesid Nõukogude kalamehed, sest Maroko kuninga armust toimiv Aafrika üks vaesemaid riike ei kontrollinud oma majandustsooni.

Üksikute Maroko patrull-laevade kiuste käisid mõned kaptenid kalastamas 12-miilises piiritsoonis, kuna hommikuks puhus Sahara briis öised kalavargad koos loomusega tsoonist välja.

Kolksatus ja veevulin

Laupäeva, 16. novembri hommikul andsime öise saagi baaslaevale Fryderyk Chopin ja jäime lõunasööki ootama. Kõht täis, läksid mehed magama, et töisest ööst taastuda ja õhtuks jälle püügivalmis olla. Tahtsin vanemmehaanikuga kohvijuttu rääkida, aga ka tema magas. Nii ei jäänud mulgi muud üle kui koisse keerata.

Ärkasin hirmsa kolksatuse ja tugeva veevulina peale. Kargasin püsti, et illuminaator sulgeda, aga uus mürts ja mingi ebamaine jõud surusid mind  teisele poole, vastu kajuti ust, kuigi laeva kreen oli vasakule. Kajutisse voolav veejuga suundus algul ülespoole ja maandus kaarega ruumi keskele.

Kalle Kesküla

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

 

Print Friendly, PDF & Email