JUHTKIRI: Õige hõlmad? (2)

Tihti öeldakse, et õige hõlma ei hakka keegi. Vanarahva tarkusel võib ju tõetera sees olla, kuid paraku ei ole elu enam nii mustvalge, kui oli vanasti. See, mis võib ühe arvates olla läbinisti õige, on teise arust päris väär. Palju oleneb, kustpoolt vaadata ja mis rollis parasjagu olla. Seaduse täitmise ja selle kogemata või meelega rikkumise piirid on õigupoolest õhkõrnad ja hallis alas võib kergesti pea kaotada.

Just nii on juhtunud ka mitmete Saaremaa sadamatega, kus käimas üheaegselt politseiuurimine, kohtuvaidlused ja toimetavad PRIA audiitorid. See, et rahastaja tahab toetuste õiguspärast kasutamist kontrollida ja selleks suurt vaeva näeb, on tänuväärne. Seda enam, et tegu on Euroopa Liidu rahaga, mille kasutamise üle ajavad omakorda näpuga järge Brüsseli kontrollid ja hiljem veel kontrollide kontrollid.

Euroopa Liidu kaukast on Saaremaale tulnud miljoneid eurosid ja oleks vahest palju loota, et kogu see raha lõpuni õiguspärast kasutamist leiab. Igas meepotis leidub ju tilgake tõrva. Küll aga panevad juba neljanda Saare maakonna sadama rahastamisel tekkinud tõsised küsitavused pärima, kas viga on rahastamissüsteemi juba programmeeritud. Või on see, et sadamajamad just Saaremaal päevavalgele ujuvad, pelgalt halbade asjaolude juhuslik kokkulangemine?

Print Friendly, PDF & Email