Vanametalli kokkostuhind on kukkunud kolm korda

TUUAKSE POOLE VÄHEM: Jaanika Roosmani sõnul on nende Kuressaare ja Orissaare kokkuostupunkti toodavad musta metalli kogused varasemaga võrreldes poole võrra vähenenud. IRINA MÄGI

TUUAKSE POOLE VÄHEM: Jaanika Roosmani sõnul on nende Kuressaare ja Orissaare kokkuostupunkti toodavad musta metalli kogused varasemaga võrreldes poole võrra vähenenud.
IRINA MÄGI

Vanametalli maailmaturuhinna pöörane langus on ka Saaremaal kaasa toonud vanametalli kokkostuhinna ligemale kolmekordse odavnemise.

Kui 2013. aastal ostis Saaremaal tegutsev Vanametalli Kokkuost OÜ rauda kokku hinnaga kuni 180 eurot tonn, siis nüüd pakub sama ettevõte tonni raua eest kuni 65 eurot.

“Musta metalli hinnad on langenud viimased viis kuud ja ei oska öelda, kas põhi on käes,” ütles Vanametalli Kokkuostu OÜ juht Jaanika Roosman. Viimased uudised kõnelevad, et hinnalangus võib jätkuda veel vähemalt pool aastat ning puudutab lisaks mustale metallile väiksemal määral ka värvilisi metalle.

Roosmani sõnul on nende Kuressaare ja Orissaare kokkuostupunkti toodavad musta metalli kogused varasemaga võrreldes poole võrra vähenenud. “Kui ikka rauatonni hind langes alla 100 euro, siis oli kohe näha, et kogused jäid väiksemaks,” nentis kokkuostja. Eriti märgatavalt on vanametalli müük vähenenud Orissaares, kuna maapiirkonnas on transpordikulud suurte vahemaade tõttu suuremad.

Roosmani kinnitusel on musta metalli hind muutunud siinsetele kokkuostjatele juba kahjumlikuks. Näiteks maksab Vanametalli Kokkuost OÜ tonni pleki eest kliendile viimase hinnakirja järgi 30 eurot ja saab ise sama kauba eest mandril vanametalli käitlejatelt 55 eurot tonnist. Asja muudab saarlastele kahjumlikuks transport, sest ühe tonni pleki mandrile transportimine läheb ettevõttele maksma 45 eurot. “Paljusid asju peame vaid lattu ostma,” tõdes Roosman.

Kuigi värviliste metallide puhul on hinnalangus olnud oluliselt väiksem, ei julge kokkuostjad sedagi suurtes kogustes lattu võtta, sest suured kõikumised toorainebörsidel tekitavad ebakindlust.

Sikassaare Vanametall OÜ juht Herki Sai lausus, et musta metalli hind on kokkuostjate jaoks juba mõnda aega allapool majanduslikku rentaablust. “Me ei ole kaua enam midagi müünud, vaid oleme ostnud lattu ja jäänud ootama paremaid päevi,” viitas Sai. “Meil on kaup ostetud lattu kallimalt, kui on hetkel müügihinnad,” lisas ta.

Töötajate koondamist Saaremaa vanametalli kokkuostjad praegu ette ei näe. “Oleme äririske hajutanud,” ütles Herki Sai. “Meie ettevõte ei tegele ainult ühe asjaga, vaid ka transpordi ja metsamaterjali väljaveoga, ostame kokku kilet, pappi, plastikut jne,” selgitas ta.

Jaanika Roosman ütles, et kuna Vanametalli Kokkuostu OÜ on perefirma, kel puudub suur tööliste armee, saavad nemadki hakkama. “Mis meid motiveerib? Meil on neli last ja sellepärast peame kõik üle elama,” lisas ta.

Kuusakoski AS-i ostujuht Toomas Kollamaa ütles BNS-ile, et möödunud reedel oli musta vanametalli maailmaturuhind 134,6 eurot, mis on ligikaudu 50 protsenti väiksem kui mullu septembris. Selle aasta viimase kuuga on musta vanametalli maailmaturuhind langenud aga 20 protsenti.

Kollamaa sõnul tuuakse neile tunduvalt vähem vanametalli kui varem. “Just eraklient on ära kukkunud. Ettevõtted ja organisatsioonid toovad ikka, kuna neil hakkavad suured vanametalli kogused tööd segama,” märkis Kollamaa.

Suurem osa Eesti vanametallist müüakse Türki. “Madalate hindade peamine põhjus on Hiina ja Brasiilia, kes paiskavad turule nii palju odavat rauatoorikut, et Türgi ja USA ei saa hindadega vastu ja see sunnib hindasid langetama,” ütles Toomas Kollamaa BNS-ile.

Print Friendly, PDF & Email