Metssead leidsid Hindu külas kaks miini (3)

Hindu_kulast_miinipildujamiin

Esmaspäeval käisid Lääne-Eesti pommigrupi demineerijad väljakutsel Salme vallas Hindu külas, kus metssead olid vana taluhoone krundil välja tuhninud kaks Saksa miinipildujamiini. “Miinid hävitati samal päeval Mõntus Lõhangu hävituskohas,” ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Katariina Vaabel.

Küsimusele, kui suur oli tõenäosus, et sigade tuhnimine võinuks miinid plahvatama panna, vastas Lääne-Eesti pommigrupi juhataja Janek Sõnum, et iga lahingumoona liigutamine ei pruugi kohe plahvatust esile kutsuda, kuid tuleb meeles pidada, et õnnetus juhtub ikka siis, kui halvad mõjud omavahel kokku saavad.

“Oluline on, et täpset põhjendust, miks ese ei ole plahvatanud nii, nagu peab, või milline on olukord sütiku või lõhkekeha sees, me alati teada ei saagi. Demineerijatena omame eseme üldise ehituse kohta rohkem infot ja võime vaid suurema tõenäosusega eeldada, millist ohtu konkreetne leid endas kätkeb. Ka väike oht on oht,” rõhutas Sõnum.

Samal päeval kutsuti demineerijad Torgu valda Soodevahe külla. Seal oli kohalik inimene metsatööde käigus leidnud kellegi poolt metsatee äärde pandud lõhkekeha. “Tegemist oli Saksa miinipildujamiiniga, mis hävitati Mõntus samal päeval,” selgitas Vaabel.

 

Print Friendly, PDF & Email