JUHTKIRI: Kirjavara hoidjad

 

Eile algasid üleriigilised raamatukogupäevad, mis tähtsustavad raamatukoguhoidjate ametit ja kutsuvad rahvast külastama mitmesuguseid üritusi.

Kuigi raamatute valik võtab tänapäeval silme eest kirjuks, kurdetakse samas selle üle, et aasta-aastalt loetakse üha vähem. Ja et noori paberile trükitud kirjasõna ei huvita. Hea veel, kui koolis kohustuslikest teostest end kuidagiviisi läbi näritakse.

Statistika kinnitab: lugejate arv kahaneb tõepoolest. Nagu jääb linnast kaugemale jäävates kohtades vähemaks elanikke, kahaneb ka maaraamatukogude lugejate arv.

Seda, et noored üldse ei loe, öelda ei saa – veedavad nad ju tunde, pilk nutiseadme ekraanile kinnitatud. Sageli on loetu aga sisutühi info, mis lugejale midagi ei anna ja meeldegi ei jää. Kui süvenemis- ja kaasamõtlemisoskust ega -harjumust pole, võib päris raamatu lugemine ja loetu mõistmine olla tõeline vägitükk.

Õnneks leidub tublisid raamatukoguhoidjaid, kes suudavad oma kandi rahva huvi kirjanduse vastu alal hoida ja ergutada ning lapsi-noori lugemispisikuga nakatada. See pisik ju halba ei tee.

Print Friendly, PDF & Email