Eelmisel nädalal nigli, täna merisutt

FOTO: HILLAR LIPP

FOTO: HILLAR LIPP

Nasval elav loodusemees Hillar Lipp ütles eelmisel neljapäeval Saarte Hääles ilmunud loo “Kalaletis laiutas nigli” kommentaariks, et väiketobias ehk nigli on meie rannikumeres levinud kõikjal, aga arvukamalt Liivi lahe rannikumeres 3–5-meetrises vees.

“Väiketobias on hinnatud õngesööt, sest on vilgas ja sitke eluvaimuga ega rikne. Kalana täiesti söödav. Rannakalurite kastmõrda satub ta kevadsuvisel räimepüügil,” selgitas Lipp. Omalt poolt saatis ta toimetusele enda tehtud foto merisutist ehk teise nimega merisilmust, kes satub vahel rannakalurite ääremõrda või on vahel ka sügisesel võrguräimepüügil takerdunud võrgusilma. Merisilmu peetakse väljasurevaks liigiks. Ta toitub suuremate kalade, nagu lõhe või tursk, verest, tungides selleks neile aktiivselt kallale.

Tegu on haruldase siirdekalaga, kes koeb suuremates jõgedes.

Print Friendly, PDF & Email