SAAREMAA TITANIC: 17 noort saarlast märjas hauas (3)

laevahukk
105 aastat tagasi juhtus Sõrve rannas üks Saaremaa traagilisemaid rahuaja mereõnnetusi, kus sai hukka 17 noort inimest. Paar aastakümmet hiljem nimetati juhtunut koguni Saaremaa Titanicu hukkumiseks.

 

“Merel on palju õnnetusi ette tulnud. Nõnda teatatakse meile Torgust: Et Mihklipäev mööda on, tulevad nüüd väikesed poisikesed Kuramaalt ära, kes kevadel sinna karjasteks läksivad. Muude seas toonud ka Jüri Allik oma kasvandikuga mineval neljapäeval Kuramaalt poissisid. Paadis olnud 30 poissi, räägitakse, et neid ka rohkem olnud,” kirjutas ajaleht Saarlane 2. oktoobril 1910 (vana kalendri järgi).

Läti Kuramaa rand on Sõrve säärest otse üle Irbe väina umbes 30 kilomeetri kaugusel. Teel tugevnes tuul tormiks ja juba Sääre tuletorni kohal käisid lained üle paadi. Vanemad paadisolijad andnud kiprile küll nõu Säärel maabuda, kuid Vintrist pärit laevamees igatses kiiresti koduranda jõuda.

Täpsemaid andmeid paar päeva pärast õnnetust ajalehetoimetusel ei olnud. Ajaleht andis teada veel niipalju, et reisijatest viis Allik 18 poissi Kaavi külas maale, teistega sõitis aga edasi. Vintrisse polnud nad aga kaks päeva hiljem jõudnud ja seetõttu kardeti kõige hullemat.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email