Putin valmistab Süüria jaoks ette Tšetšeenia stsenaariumi

Vene lennuvägi pommitab valimatult kõiki president Asadi vastaseid – nii ekstremistliku organisatsiooni Jabhat al-Nusra (s.o Süürias tegutsev Al-Quaida haru – toim) võitlejaid kui ka mõõdukalt meelestatud Vaba Süüria Armee tugipunkte. Väidetavalt lõikavat sellest suurt kasu just Islamiriik. Lääne ajakirjanduse arvates on Venemaa praegusel Süüria kampaanial kindel eeskuju. See on Putini suur kordaminek ja uhkus – Tšetšeenia. Ainuke erinevus on vaid see, et verise Ramzan Kadõrovi rolli etendab Süürias pealtnäha malbe Bashār al-Asad.

“Ametlikult on Kreml teatanud, et Vene armee läks Süüriasse selleks, et võidelda terroristliku Islamiriigiga. Samas võib aga täheldada, et Vene sõjavägi on osa oma löögijõust suunanud grupeeringute vastu, kes nõuavad president Bashār al-Asadi lahkumist: nende hulgas on nii äärmuslik Jabhat al-Nusra, Al-Quaida haru Süürias kui ka suhteliselt mõõdukalt meelestatud Vaba Süüria Armee. Islamiriigi vastu võitlevad ülestõusnud väidavad aga, et venelaste sekkumisest lõikab kasu vaid Islamiriik,” kirjutab Ameerika mõjukas ajaleht The New York Times (NYT) ühes juhtkirjas.

Pikem ülevaade ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email