Operatsioon Süürias – telesõu tegeliku sõja asemel

SALADUS: Vene riigipea Vladimir Putini arvates ei peagi tema kaasmaalased teadma kogu tõde sellest, mis Süürias praegu tegelikult toimub. Tavainimesele piisab vaid telesõust, mille lavastamisel on eeskuju võetud jänkidest.  Businessinsider.com

SALADUS: Vene riigipea Vladimir Putini arvates ei peagi tema kaasmaalased teadma kogu tõde sellest, mis Süürias praegu tegelikult toimub. Tavainimesele piisab vaid telesõust, mille lavastamisel on eeskuju võetud jänkidest.
Businessinsider.com

Kuivõrd edukas on Venemaa sõjaline operatsioon Süürias? Ekspertide sõnul on seda keeruline, kui mitte võimatu mõista, eriti kui lähtuda Venemaa telekanalites edastatavatest uudistest. Vähemalt seni on kogu see ettevõtmine küündinud vaid telesõu tasemeni.

Ekspertide väitel on Moskva ameeriklastelt väga palju õppinud. Nimelt on sõjaliste operatsioonide kajastamisel omaks võetud jänkide stiil. Esimest korda hakkasid Vene sõjaväelased ajakirjandust varustama neile kasuliku informatsiooniga 1999. aastal teise Tšetšeenia sõja ajal. Kui aga 2008. aastal puhkes sõda Gruusiaga, saavutasid venelased võidu korraga kahel rindel – nii reaalsel kui ka teaberindel.

Praegu käiva Süüria operatsiooni ajal on aga Venemaa kindralstaap lisaks kuivale suusõnalisele informatsioonile esimest korda hakanud avalikustama ka videoklippe sõjalistest ettevõtmistest. Sel eesmärgil on Venemaa kaitseministeeriumi veebilehel avatud isegi eraldi sait nii vene kui ka inglise keeles.

Kogu seda infotulva jälgides tekib aga paratamatult küsimus, kas inimene, kes pole ekspert, saab nende videoklippide järgi aru, kuivõrd edukalt Vene sõjalennukid Süürias ikkagi tegutsevad. Kas nendest nähtub, keda Vene lennukid konkreetselt pommitavad – islamiterroriste, nagu väidab ametlik Moskva, või siis Süüria praeguse presidendi Bashār al-Asadi oponente, nagu väidab Lääne propaganda?

Veel enam, sajaprotsendilise kindlusega pole isegi võimalik öelda, et need kaadrid pärinevad just Süüriast. Nüüdisaja televaatajat (elagu ta siis mõnes lääneriigis või Venemaal) see vist aga ei morjendagi! Tema jälgib neid videoklippe kui haaravat arvutimängu.

Sihtmärk on hävitatud

Siinkohal võib märkida, et säärane informatsiooni esitamise stiil – kui jutt on sõjalistest operatsioonidest – pole leiutatud Venemaal. Sõda Pärsia lahes? Laserjuhtimisega pomm sisenes täpselt korstnajalga. 2500 väljalendu ööpäevas ja nii 100 päeva järgemööda! Üks videoklipp ja üks pomm. Nii räägib 1990. aastatel väga populaarse komöödiafilmi “Wag the Dog” (“Saba liputab koera”) üks peategelastest.

Täispikk lugu ilmus laupäevases Saarte Hääles

Print Friendly, PDF & Email