Raamat: Saaremaa ongi Ultima Thule (9)

uudis_raamat
Tartu ülikooli emeriitprofessoril Raul Talvikul valmis 180leheküljeline teos “Teekond maailma ääreni”, milles ta jõuab järeldusele, et Saaremaa on ainus loogiline koht, kuhu müütilise Ultima Thule paigutada võiks.

Juba Lennart Meri väitis raamatus “Hõbevalge”, et just Saaremaa on see paljuotsitud müstiline ja müütiline Ultima Thule, kuhu 4. sajandil enne meie aega jõudis ajaloo esimene maadeuurija, kreeklane Pytheas.

ETV saade “Pealtnägija” meenutas kolmapäeval Eesti ajaloo suurkuju Lennart Meriga 1984. aastal tehtud intervjuud, kus Meri avaldas soovi, et keegi selle teemaga edasi tegeleks. Palju aastaid ei puudutanud seda teemat aga rohkem keegi.

Talviku raamatu tutvustuses öeldakse, et Raul Talvik on taastanud vaat et kilomeeterhaaval teekonna, mida võttis ette legendaarne kreeklane Pytheas 2300 aastat tagasi; ta on uurinud põhjalikult antiikteadlaste väiteid ning leidnud kaasaja teaduse abil seletused sellistele mõistetele, nagu “merekops” ja “koht, kuhu päike läheb magama”.

Talvik rääkis Kadi raadio keskpäevasaates, et maailmas on selle probleemi lahedamise käigus selgunud 17 antiikautorite tsitaati ja väga paljud on saanud erinevaid tulemusi.

“Teisi Lennart Meriga sarnaseid ei ole,” rääkis Talvik ja lisas, et võttiski kolm aastat tagasi tööga alustades kohe vastu otsuse, et uurib ainult antiikautorite arvamusi. “Lähtudes sellest, ei ole praegu muid variante üldse olemas… Kahjuks või õnneks, aga nii see on – Ultima Thule on Saaremaa ja vastupidi ka,” ütles Talvik.

Oma sõnul lähtus ta põhiliselt loogikast ja see andiski marsruudi, mis tõi Pythease Saaremaale. Samas ütles ta, et tal ei õnnestunud leida sellele teaduslikku põhjendust. Tema hinnangul oleks seda vaja tõestada ka ajalooliselt, sest kasutatud tsitaatidega on oma häda.

“Need ei ole üheselt seletatavad – tsitaat on tavaliselt ümberkirjutus, aga võib olla mitte ühe- vaid kümnekordne. Tõlgitud on vahepeal vähemalt kaks korda – kreeka keelest ladina keelde ja sellest omakorda inglise keelde, nii et ka tõlkijal on oma osa tsitaadi tekkest,” seletas Raul Talvik.

Raamatut kirjutades leidis ta ka tsitaate, mida tõlkija oli oma veendumuste järgi kohandanud.

Rääkides “Keskpäeva” saates ka sellest, miks Lennart Meri avastatud teekond maailmas laiemat kajastust ei ole leidnud, ütles Talvik, et eesti keel on nii vähe levinud, et selle kaudu maailma jõuda pole lihtne.

Ühtlasi andis emeriitprofessor saarlastele soovituse paljuotsitud, müstilist ja müütilist Ultima Thulet ära kasutada kasvõi sildiga sadamas, mis tervitaks Pythease nimel saarele tulijaid: „Tere tulemast Ultima Thulele!“

Print Friendly, PDF & Email