STÜ ja Saare Kütus on edukad jaekaubandusettevõtted (7)

Äripäeva avaldatud 2014. aasta edukate jaekaubandusettevõtete edetabelisse jõudis Saare maakonnast kaks ettevõtet – Saaremaa tarbijate ühistu (STÜ) ja Saare Kütus.

STÜ oli tabelis 55.–57. kohal. STÜ juhatuse esimees Peeter Kilumets ütles, et aastad pole võrdsed ja selle aasta kokkuvõtteid tehakse alles detsembri lõpus. “Me oleme kuulnud turismiettevõtetelt, et külastajaid on tänavu vähem. Kaubanduses on iga kuu erinev ja seega on kõik veel lahtine,” ei hakanud ta tulevikku ennustama.

Äripäeva koostatud edetabeli andmeil oli STÜ müügitulu mullu 37,9 miljonit eurot ja ärikasum 993 228 eurot.

Saare Kütus AS-i, mille päralt oli tabelis 102. koht, juht Margus Hiet möönis aga, et nii väiksel turul nagu Saaremaa, ei ole lihtne toime tulla. Ta märkis, et Saaremaal müüvad kütust sisuliselt kõik Eestis tegutsevad kütusefirmad, hulgimüügiga tegelevad siin isegi tartlased ja võrokesed. Tiheda konkurentsiga kaasneb aga hinnasõda, mistõttu kütuse hind on kohati odavam kui Tallinnas.

Saare Kütusel on kaheksa tanklat, millest neli asub Kuressaares, üks Orissaares ja kolm sadamates. Samuti tegeleb Saare Kütus hulgimüügiga, mis annab Hieti sõnul küll palju käivet, kuid vähe kasumit.

Hiet nentis, et kütuseäris on olnud erinevaid aegu. Näiteks 1989. aastal oli Saare Kütus maakonnas ainus kütusefirma, kuid püstirikkaks ei saanud sellest keegi. “Siis ei olnud kütust, mida müüa. Nii et kahe otsaga asi,” sõnas kütusemüüja.

Saare Kütuse müügituluks on tabelis märgitud 8,1 miljonit eurot, ärikasumiks aga 34 442 eurot.

Ain Lember, Tõnu Veldre

Print Friendly, PDF & Email