Lembi Mets: ju ta ikka tegi ka midagi

PALJU ÕNNE: Lembi Metsa õnnitlevad Lääne-Saare valla raamatukogude töötajad.  MERIKE LIPU

PALJU ÕNNE: Lembi Metsa õnnitlevad Lääne-Saare valla raamatukogude töötajad.
MERIKE LIPU

Septembri viimasel päeval tähistas Kaarma raamatukogu direktor Lembi Mets oma 50. tööjuubelit. Kohal olid Lääne-Saare valla raamatukogude direktorid, Saare maakonna keskraamatukogu esindus, Lääne-Saare abivallavanem Tiina Luks, Kaarma kooli endised töötajad, kolleegid Pihtla vallast ning õpilased, lähedased ja sõbrad. Lillede üleandmisel esitatud kõned olid südantsoojendavad, öeldi ainult häid ja veel paremaid sõnu Lembi Metsa kohta. Teda iseloomustati kui kindlakäelist, ettevõtlikku, sooja südamega ja head inimest.

Lembi sünnikoht on Kaali ja Kaarma kanti sattus nooruke 18-aastane Lembi algul hoopiski matemaatikaõpetajaks. Mõni aeg hiljem pakkus külanõukogu esimees Lembile raamatukogu juhataja kohta. Nii see tollel ajal käiski.

Oma raamatutega on Lembi ühest kohast teise kolinud seitse korda ja peaaegu kõigil kordadel on ta pidanud nendes kohtades ka remonti tegema. See on Lembil hästi meeles.

Algusaastatel oli Lembi teenindada suur piirkond – 1965. aastal oli nimekirjas 472 lugejat, praegu on lugejaid 174.

Lembi oma lemmikud on krimkad, aga ka luuleraamatuid loeb ta hea meelega. Muidugi ei puudu Lembi lugemisnimekirjast ka eesti kirjanike teosed ja lasteraamatud. Viimati oli tema öökapil Saale Väesteri “Kuldsest puurist välja”.

Lembiga juttu puhudes sain aru, et tegu on naisega, kellele meeldib suhelda ja rääkida, aga mitte endast. Rohkem räägib ta mulle Kaarma maanaiste seltsist ja Kaarma koolist – need on Lembi sõnul tema elu rohkelt rikastanud ja värvikamaks muutnud. “Kaarma maanaiste seltsiga sai omal ajal korraldatud luuleõhtuid, võetud vastu kevadet, suve, talve ja tähistatud kirjanike tähtpäevi,” meenutab Lembi. Kaarma kooli ajast on tal meeles rõõmsad lapsed ja toredad õpetajad.

Lembi on tagasihoidlik naine ja ütleb oma 50 tööaasta kohta vaoshoitult: “Ju ta ikka tegi ka midagi.”

Soovime omalt poolt Lembile ikka tervist, jõudu ja jaksu edasi minna!

Merike Lipu

Print Friendly, PDF & Email