JUHTKIRI: Oma keel

Eile jõudsid rahvusringhäälingu eetrisse esimest korda sõrvekeelsed uudised. Lähinädalatel kuulevad “mandrikad” veel hiiu ja muhu keelt. Nooremad inimesed küsivad nüüd ilmselt, milleks seda veel tarvis on, kui paljud neist suhtlevad iga päev hoopis inglise keeles?

Selliseid saateid on vaja ennekõike neile, kelle jaoks murdekeel on elu igapäevane osa. Ja ka neile, kes on mingil põhjusel kodukohast kaugele sattunud ja kuulevad nüüd selle viie minuti jooksul raadioeetri vahendusel kodupaiga uudiseid.

Murdekeel võib olla mingil alal igapäevases kasutuses, aga kui puudub eestvedaja, kes saate tegemise enda peale võtab, ei jõua uudised eetrisse. Kiita tuleb Sõrve ja Muhu inimesi, kes mikrofoni haarasid ja uudiseid otsima asusid.

Loodame, et elu kõiki murdekeelehuvilisi kodunt kaugele ei vii. Kui külast on kadunud kool, kauplus ja postkontor, võiks vähemalt sellele paigale omane kõnepruuk sealset identiteeti alal hoida ning eemalolijatele majakana koduteed näidata.

Print Friendly, PDF & Email