Elatise tasumine ehk lapsed järelmaksuga (55)

SOTSIAALTÖÖTAJA AITAB: Lääne-Saare valla sotsiaalosakonna juhataja Ervin Raudsik ütleb, et kui lapsevanemal on elatisraha saamisega probleeme ja ta ei oska kuhugi pöörduda, siis kõigepealt tuleks minna omavalitsuse sotsiaalosakonna või sotsiaaltöötaja jutule. Sotsiaalosakonnas osatakse nõu anda ja öelda, kuhu ja millal pöörduda. TAMBET ALLIK

SOTSIAALTÖÖTAJA AITAB: Lääne-Saare valla sotsiaalosakonna juhataja Ervin Raudsik ütleb, et kui lapsevanemal on elatisraha saamisega probleeme ja ta ei oska kuhugi pöörduda, siis kõigepealt tuleks minna omavalitsuse sotsiaalosakonna või sotsiaaltöötaja jutule. Sotsiaalosakonnas osatakse nõu anda ja öelda, kuhu ja millal pöörduda.
TAMBET ALLIK

Varem visati vahel nalja, et maksan alimente ehk mul on lapsed järelmaksuga. Olgu selle maksuga, kuidas on, aga kahjuks on tänapäeval palju neid vanemaid, kes maksavad küll kalleid autoliisinguid, kuid oma kohustust lapse ees täidavad vaid kohtumääruse sunnil, kui siiski.

“Lapsele elatise maksmine on ju tähtsam kui pangalaen või maksud,” ütleb Kristel (nimi muudetud), kes on tüdinud sellest, et igas kuus peab ta ikka ja jälle lapse isale meelde tuletama, et on aeg elatisraha maksta. Kristeli sõnul mees küll maksab, aga tahab veenduda, et raha ikka kindlalt lapse peale kulub ning nõuab temalt arveid ja tšekke.

Kui mehel ei olnud vahepeal pool aastat tööd, siis ei maksnud ta ka elatist. Samuti keeldus ta oma autot müümast, et raha saada. Kohtusse Kristel siiski ei pöördunud, sest olukorra lahendas tõsisem jutuajamine mehega.

“Raha mittesaamine mõjutab ju lapse heaolu,” selgitab Kristel, kelle sõnul ei saa tema töökaotamise korral lapsele öelda, et raha ei ole ja täna süüa ei saa. Ta peab maksma üüri, kommunaalmakse ja muid makse, et lapsel oleks kodu olemas ja söök laual.

Samas tõdeb ta, et igakuine elatisraha on tema väikese palga kõrval ikka suureks abiks. Kui seda poleks, siis ta ilmselt oma vanemate toetuseta hakkama ei saaks. “Oleksin ikka väga kehvas seisus,” möönab ta.

Täismahus lugu ilmus ajalehes Saarte Hääl

Print Friendly, PDF & Email